banner249

Pahalı içme suyuna tepki!

Büyükşehir olan Aydın’da mahalleye dönen Didim’e bağlı köylerde ASKİ tarafından su ücretlerinin metreküp başına 1 TL olması mahalle sakinlerini isyan ettirdi.

Pahalı içme suyuna tepki!
banner240

Söke’de 37 kuruş olan suyun Didim’de neden 1 TL olduğunu sorgulayan mahalle sakinleri su fiyatların yeniden düzenlenmesini istedi. Belediye yetkilileri ise düzenlemenin kanunun yorumladığı şekilde yapıldığını ifade etti. Aydın Büyükşehir Belediyesine bağlı ASKİ’nin Didim’e bağlı mahalle statüsüne geçen köylerde suyun metreküp fiyatını belirlerken, bazı mahallelerde vatandaşlar belirlenen fiyata tepki gösterildi. 


Akköy mahallesinde mahalle sakinleri ASKİ yetkililerince yapılan tebliğler sonucunda Didim’e bağlı tüm mahallelerde suyun metreküp fiyatının 1 TL olduğunu bildirilmesine tepki göstererek suyu neden Söke’den, Nazilli’den ve Germencik’ten fazla ödediklerini sorguladı. 

Didim’e bağlı köy’den mahalleye dönüşen 5 mahalle ile yine mahalleye dönüşen 2 beldede ise su fiyatlarının aynı olduğu öğrenilirken belirlenen su fiyatlarının aşağı çekilmesini istedi. Didim Belediyesi yetkililerince yapılan açıklamada; 6360 sayılı kanunun Geçici 1. maddesinin 15. fıkrasında belirtildiği üzere; “Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret beş yıl süreyle en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecektir” şeklinde ifade edilen kanunun yorumladığı şekilde uygulama yapıldığını ve ASKİ tarafından kabul edildiğini ifadelerine yer verilerek “Konuya ilişkin şikayetçi olan vatandaşların suyun bahçe suyu üzerinden ücretlendirilmesini talep ettiklerini ancak, ev ve iş yerlerinde bahçe suyu kullanılmadığı için kanunun öngördüğü şekilde tarife belirlenmesinin en düşük tarife olan konut tarifesi üzerinden yapıldığını, Konut tarifesinin tonda 4,46 lira olduğunu katı atık ücretinin düşülmesinin ardından ton ücretinin 3,87 kuruş olduğunu bunun da %25’inin 1 lira olarak alınmasına Büyükşehir’e Geçiş Sürecinde Devir Teslim Komisyonunca karar verildiğini, bahçe suyunun konutta kullanmadığı için vatandaşın talebi olumsuzdur” denildi.

 ASKİ’nin diğer ilçelerde aldığı su ücretleri ise şu şekilde; Efeler İlçesinde Mahalleye dönüşen köylerde içme ve kullanma suyu 44 Kr/m3, Köşk İlçesinde Mahalleye dönüşen köylerde içme ve kullanma suyu 22 Kr/m3, Söke İlçesinde Mahalleye dönüşen köylerde içme ve kullanma suyu 37 Kr/m3, Nazilli İlçesinde Mahalleye dönüşen köylerde içme ve kullanma suyu 43 Kr/m3, Germencik İlçesinde Mahalleye dönüşen köylerde içme ve kullanma suyu 25 Kr/m3”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER