banner249

Laodikya’da Gül bereketi

cumhurbaşkanı abdullah gül’ün laodikya antik kenti’ni ziyaret etmesinin ardından ziyaretçi sayısında 7 kat arttış yaşandı.

Laodikya’da Gül bereketi
banner240
Tarihi Kentler Birliği;ne üye il ve ilçe belediye başkanları ile üst düzey yöneticilerin temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen ;;Yerel Yönetimler Arkeolojik Mirasına Sahip Çıkıyor;; semineri, Denizli;nin Karahayıt beldesinde başladı.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da kentin tarihi, doğal ve kültürel yapısının yanı sıra jeotermal kaynaklar bakımından da zengin olduğunu, yer altından 30 ila 250 derece aralığında çıkan şifalı suyun Pamukkale;yi beyazlattığını, Karahayıt;ı ise kırmızı yaptığını belirterek, ;;Kentimizin olmazsa olmazları, tekstil, tarım, turizm, traverten, tarih, teknoloji ve termaldir;; dedi.

Belediyenin Laodikya Antik Kenti;nde sürdürülen kazı çalışmalarına 4 yılda 4 milyon 337 bin lira kaynak aktardığını dile getiren Zolan, şunları söyledi, ;;Kazılarda 4 bin 500 yıl öncesinden kalma dokuma tezgahı parçaları ve boyahaneler bulundu. Tekstil ve konfeksiyonun başkenti ilimizin dokuma tarihinin ne kadar öncelere gittiğini bir kez daha gördük. Kazılarda 2 bin yıllık horoz kabartmaları bulundu. Kentimizin simgesi olan horozun ;çakma; olmadığını, her şeyiyle ilimize ait olduğunu Laodikya kazıları bir kez daha bize gösterdi.;;

Laodikya Antik Kenti;ni 2008 yılında 20 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Zolan, şunları kaydetti, ;;Kazılarda ortaya çıkan eserlerin restorasyonu, Suriye Caddesi;nin açılması ve Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül;ün ziyaretleri sayesinde 2011 yılında Laodikya;yı ziyaret edenlerin sayısı 7 kat artarak 141 bine ulaştı. Türkiye;ye örnek, dünyada ses getirecek bir müze kurarak bulunan tüm eserleri bu arkeoloji müzesinde sergilemek istiyoruz. Bunun için gerekli ödenek de ayrıldı;; dedi.

Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey, kuruluşlarının ikinci 10 yıllık döneminde bölge ve havza ölçeğinde yapacakları toplantılarla, bölgelerdeki önemli kültürel varlıkları ortaya çıkartmayı istediklerini söyledi.

Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, 10 yıl önce kurulan birliğin ikinci on yıllık periyoda girdiğini belirtti. Bu dönemde yeni bir misyon yüklendiklerini, bu kapsamda farklı bölgelerdeki kültürel varlıklara yönelik çalışma yapacaklarını vurgulayan Güzelbey, şöyle konuştu, ;;İkinci 10 yıllık dönemde yapacağımız bölge ve havza ölçeğinde toplantılarla, bölgelerdeki önemli kültürel varlıkları ortaya çıkartmak istiyoruz. Daha önce Edirne, Kastamonu;da toplantılar yapmıştık. Denizli;deki toplantımız ise arkeolojik mirasla ilgili. Bu çerçevede Denizli son yıllarda büyük mesafe kaydetti. Buradaki seminerimizde kültürel mirasın şehirlere vereceği katkıyı ele alacağız.;;

Seminere, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Figen Selvitopu, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci ile birlik temsilcileri katıldı.




Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER