banner249

Dal, tekstilin geleceğini kurtaracak projeyi açıkladı

detgis başkanı isa dal, üniversitelerde çeşitli buluşlar yapan öğretim üyelerinin bunları sanayiciye satabileceği ar-ge proje pazarı oluşturmak istediklerini söyledi.

Dal, tekstilin geleceğini kurtaracak projeyi açıkladı
banner240
Basın İlan Kurumu (BİK) Denizli Şube Müdürlüğü;nün düzenlediği ;Cumartesi Buluşmaları; toplantısı DETGİS yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Varma;nın işyerinde yapıldı. Toplantıya BİK Denizli Şube Halit Peltek, Denizli Gazeteciler Cemiyeti(DGC) Başkanı Önder Varol;un yanı sıra yerel ve ulusal basından temsilcilerin katıldı.

Toplantıda Denizli ekonomisini değerlendiren İsa Dal, üniversite sanayici işbirliğini geliştirmek için çeşitli projeler geliştirdiklerini ifade etti. ;Ar-Ge Proje Pazarı; kurarak yapılan icatların ekonomiye kazandırmak için çalışma içinde olduklarını belirten Dal, "Yapılan icatlar ekonomiye dönüşmesi dolayısıyla sürdürülebilir olması gerekiyor. Bunun için üniversitede de görev yapan hocalarımızı sanayicimizle buluşturmak için çalışıyoruz. Burada öğretim üyesi ürününü sanayiciye satarak üretime dönüştürülmesini istiyoruz." dedi.

Böyle bir projenin bütçesinin çok büyük olacağını birkaç yıllık bir süreci alacağını dile getiren Dal, "Üniversite ile böyle bir projeyi hayata geçirmek için sayın rektörümüzle görüşeceğiz. Bilim anlamında belli bir yere getirmek gerekiyor. Hep ;marka yapacağız, moda yaratacağız; gibi söylemler var. Ama bir markayı ancak tasarımcı alt yapısı ile yapabilirsin. Tasarımcı olmazsa ve ona istediği ortamı sağlamazsanız marka oluşturmanız mümkün değil. Şimdi tasarımcıya ihtiyacınız var, ondan sonra da teknik tekstiller, daha akıllı tekstiller, akıllı unsurları oluşturabilmek için de bilim adamına ihtiyacımız var, üniversiteye ihtiyacımız var. Bunları bir araya getirip dünyada lider konumuna gelebilmek için, havluda, bornozda kalite anlamında şu anda dünyada lideriz, bunu yapabilmemiz için de bunların bir arada koordineli çalışması gerekiyor. Bu koordinasyonu biz tasarımcıyı ve bilim adamını üniversite ortamında ve sanayide bir araya getirerek sağlayacağız." diye konuştu.

Tasarımcı ile bilim adamının ortak çalışma yapmasını teşvik edecek bir yarışma açmayı planladıklarını vurgulayan Dal, "İkisinin beraber çalışmak zorunda olduğu bir yarışma bu. Projeyi bu yıl içerisinde başlatmayı düşünüyoruz. Yaz sonuna doğru olgunlaşır. Kaynağını da oluşturduğumuz zaman bu yarışmanın duyurusuna çıkacağız. Bilim adamının hayal ettiği bir tekstil ürününü, neticede endüstriyel hale dönüştürebilmesi için bir tasarımcıyla beraber çalışmak zorunda. Tasarımcıyı partner olarak bulacak ve bunlarla beraber bir ürün ortaya çıkaracak." şeklinde konuştu.

Yarışma sonunda hazırlanan kıyafetlerin defile olarak değil, tiyatro sahnesinde sunulacağını anlatan Dal şunları kaydetti, "Yaklaşık 20-25 kişilik bir ekip hazırlığımız var. Devlet Opera ve Balesi;nden beş kişi kadar takviye alacağız. Hazırlanan senaryonun koreografisi olacak. Tasarım ekibinin ürünleri tiyatro sahnesinde sergilenecek. Yaklaşık bir buçuk, iki saatlik bir oyun olacak. Tabii yarışmanın da bir birincisi olacak. Bunun ardında bu ekibi turneye götüreceğiz."
BİK Müdürü Peltek de sanayicilerin kendisini tanıtabilmesi için basının çok önemli görevler üstlendiğini ifade ederek yapılan çalışmaların basında yer almasının sanayicinin markalaşmasına katkı sunacağını söyledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER