banner249

İşte vatandaşı çileden çıkaran o ücret!

Bakan Taner Yıldız, 2012 yılında abonelerden 180 milyon TL civarında sayaç okuma bedeli olduğunu söyledi.

İşte vatandaşı çileden çıkaran o ücret!
banner240

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Meclis Genel Kurulu'nda milletvekillerini sözlü sorularını yanıtladı. Türkiye'de toplam elektrik abone sayısının 34 milyon 135 bin 263 olduğunu kaydeden Enerji Bakanı, "28 milyon 143 bin 47'si mesken, 4,2 milyon ticarethane ve 195 bini de sanayi abonesi şeklindedir yaklaşık olarak. Bunlarla alakalı perakende satış hizmet bedeli yaklaşık 500 milyon TL civarında ve 2012 yılında perakende satış lisansına sahip 21 elektrik dağıtım şirketi tarafından abonelere yansıtılan perakende satış hizmeti sayaç okuma bedeli de 180 milyon TL civarındadır" diye konuştu. 


Enerji Bakanı şöyle devam etti: "2013 yılı Haziran ayı için ortalama bir mesken tüketicisi, yüzde 60'lar civarında enerji bedeli, yüzde 10,2'ler civarında kayıp kaçak bedeli, yüzde 6 dağıtım bedeli, binde 7 sayaç okuma bedeli, yine yüzde 1,2 perakende satış hizmet bedeli, yüzde 1,8 iletim bedeli, binde 7 enerji fonu, yüzde 1,4 TRT payı, yüzde 3,5 elektrik tüketim vergisi ve yüzde 15,3 katma değer vergisi olarak da paylaştırılmaktadır" 

DOĞALGAZI ALDIĞIMIZ FİYATIN DAHA ALTINDA SATIYORUZ
Yirmi sekiz tane Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuz alan ülke Türkiye değildir ama yirmi sekiz tane Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuz satan ülke Türkiye'dir" ifadesini kullanan Bakan Yıldız, şöyle dedi: "Şu anda gerek 'shale' gazıyla alakalı teknolojik bilgi birikimleri olan şirketlerin gerek yerli ortaklarla gerekirse uluslararası ortaklarla beraber gerçekleştirdikleri aramalar vardır, Diyarbakır, Batman, Edirne, Kırklareli taraflarında yaptıkları aramalar vardır. Kırkta 1'i, tam oranıyla yüzde 2,5'lar civarında, Türkiye'deki doğalgaz talebinin kırkta 1'i Türkiye'den karşılanmaktadır, yerli kaynaklarla, kırkta 39'u da ithal kaynaklardan karşılanmaktadır. Bu manada, doğalgaz ve petrol var mıdır Türkiye'de? vardır. 

Ama Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak oranda mıdır? Şu anda öyle bir oranda görünmüyor. Yani Türkiye'nin 700 bin variller civarında günlük tüketimini dikkate alırsak ve 46 milyar metreküplük yıllık kullanılan miktarını da, fiili kullanım miktarını da dikkate alırsak, şu anda yerli üretim olarak bunlardan uzak olduğumuzu söylemem lazım. Biz, doğalgazı aldığımız fiyatların şu anda işletme maliyetlerini de hesaba katarsak, daha üzerinde değil, daha altında satıyoruz. 

Allah, eğer bu ülkeye yağmuru vermişse, eğer bu ülkede güneş açmışsa bunu bütün kazanımlarını yine bu ülkenin vatandaşları alması lazım. Atatürk Barajının, Karakaya Barajı'nın, Keban Barajı'nın rezervuarında toplanan su, ithal ettiğimiz doğalgaz fiyatlarıyla balans ediliyor ve doğalgaz zammından son dört aydan bu yana maliyeti daha yüksek olmasına rağmen vatandaşımızı ve sanayicimizi korumuş oluyoruz." 

SIKINTI YOK 
Şu anda herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığına işaret eden Enerji Bakanı, "Çok olumsuz kış şartlarında yine vatandaşımıza sirayet ettirmeksizin doğal gazla alakalı süreci çok iyi yönetmek durumundayız. Doğal gazın azı çok zararlıdır, çok fazlası da az zararlıdır. 'Al ya da öde'yle alakalı herhangi bir riske düşmemek için yapacağımız kontratları çok sınırlı tutmak zorundayız, ancak kullanabileceğimiz kadarını, tüketebileceğimiz kadarını ithal etmek durumundayız. 

Malumunuz, bunu Rusya'dan, İran'dan, Azerbaycan'dan, Cezayir'den ve Nijerya'dan ithal ediyoruz. Yaklaşık yarısını Rusya'dan tedarik ediyoruz bunun, fiilî olarak. Kontrat miktarı 52 milyar metreküptür, fiilî kullanım 46 milyar metreküp civarındadır. Cezayir'le anlaşmamız 4,4 milyar metreküptür ve 2014 yılında bitecektir. Bu anlaşmanın yenilenmesiyle alakalı çalışmalarımızı tamamladık, Cezayir'deki Hükûmetle de mutabık kaldık, bu anlaşmayı da kısa süre içerisinde on yıllığına tekrar uzatıyoruz" dedi. 

BENZİN FİYATLARI 
Dünyada ham petrol fiyatlarının fiks olduğunu ama doğal gaz fiyatlarının 4 ayrı bölgede olduğuna dikkat çeken Enerji Bakanı, "Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık Akdeniz Havzası'nın üçte 1'i fiyatına, Japonya'da da 2 katına fiyatla satılmaktadır. Türkiye arada bir pazardır, Amerika kadar ucuz kullanmamaktadır ama Japonya kadar da pahalı kullanmamaktadır" diye konuştu. 

Benzindeki vergilere ilişkin de Enerji Bakanı, "On yıl kadar önce yüzde 75'ler civarındaki bir benzin içerisindeki vergi oranı şu anda yüzde 60'lar civarındadır. 22 dolarlar civarında aldığımız ham petrolün varil fiyatı şu anda 108 dolarlar civarındadır. Bütün bu fiyat artışlarında verginin kendisi maktu olarak sabit tutulduğu için vergi oranı düşmektedir. Bu, daha fazla düşebilir mi? Evet, daha fazla düşebilir. Bu, Maliye Bakanlığımızın yaptığı bir çalışmadır. Türkiye'de, ÖTV'lerle kurumsal, kurumlar vergisinin toplam tutarının gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 26'dır. Bu da Avrupa Birliği üyesi ülkelerin daha altındadır" dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER