banner249

İhracat arttı

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, 2010 yılında 91 bin 907 ton olan bölgenin tarım ürünleri ihracatının 2013 yılında 107 bin 491 tona ulaştığını belirtti.

İhracat arttı
banner240

Aydın’ın tarım ürünleri ihracatında aslan payını kuru incir, salamura siyah zeytin, kuru kayısı gibi ürünlerin yer aldığı kuru meyve sektörü ile taze çilek, zeytin, üzüm ve incir ezmesi mamulleri sektörü aldı. 2013 yılında kuru meyvede ihracat artışı gözlenirken asıl artış, var yılını yaşayan zeytin ve taze çilek sektöründen geldi.


Rakamlardaki artışı değerlendiren Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, tarımda istikrarlı bir büyüme sürecinde olan Aydın’da verimlilik artışlarının dikkati çektiğini, pazar koşullarının da tarım sektörünün lehine olması sonucu artışın yaşandığını belirtti. 

Tarım sektörünün ihracat artışının ithal ikameye dayalı olmaması ve yüksek istihdam sağlaması nedeniyle en sağlıklı büyüme olduğuna ifade eden Köksal, sektörün son yıllarda geleneksel ürün ve pazarlarını korurken yeni ürün ve pazarları geliştirmeye de odaklandığını söyledi. 

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının aktif olarak kullanıldığı bölgemizdeki üretim kalitesinin sürekli arttığını gözlemliyoruz. Toplam üretim içinde uluslararası standartların üzerindeki kalitede üretilen tarım ürünlerinin payı hızla artıyor. Bu durum, pazar gücümüzü de artıyor. Ayrıca jeotermal kapasitenin kullanıldığı seralardaki üretimle 12 aya yayılan bir ihracat grafiği oluşturmayı hedeflemekteyiz. 

İlimizin ürünlerinin öncelikli olarak markalaşması ve tüm tüketici grupları tarafından güven duyulan bir marka haline gelmesi Aydın açısından çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Aydın tarımı gelişirken, tarım ile birlikte Aydın da büyümektedir. 

Aydın ilimizde Gıda Tarım ve Hayvancılık sektörünün geliştirilmesi, verimliliğin ve ihracat olanaklarının arttırılması, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın teşviklerinin konuşularak sektöre yeni yatırımların kazandırılması amaçlanan 1. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi ile Aydın ilini ülke genelinde hak ettiği yere taşımayı düşünüyoruz” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER