banner249

Ege’de arı kolonileri arasında savaş başladı

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, havaların soğuması ile birlikte Aydın ve Ege illerinde kış konaklaması ile sıkıntı yaşanmaya başladığını belirtti.

Ege’de arı kolonileri arasında savaş başladı
banner240

Altın, sıkıntının çözülmesi için yönetmeliğin gezginci arıcılığın ortak menfaatlerini koruyacak şekilde düzenlenmesini beklediklerini ifade etti. Aydın ve çevre illerin yılın yaklaşık 11 ayında polen ve nektar alışının devam ettiğini belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, “Diğer bölghelerde havaların soğuması ile birlikte ülkenin pek çok yöresinden arıcılar yoğun olarak ilimize gelmeye başladı. Bu kapsamda yönetmelikten kaynaklanan sıkıntımız devam ediyor. 


Mevcut yönetmelik gereği kış konaklamasında, polen ve nektar kapasitesine bakılmaksızın 150 metre mesafe korunarak arılar yan yana konulabiliyor. Oysa Aydın ve çevre illerde yılın yaklaşık 11 ayı polen ve nektar alışı devam ediyor. Bu da hem arıcılık sektörüne hem de milli ekonomiye olumsuz etkiliyor. Bundan dolayı Arıcılık Yönetmeliği’ndeki kış konaklama maddesinin daha gerçekçi bir şekilde yerli ve gezginci arıcının ortak menfaatlerini koruyacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.

“ARILAR SAVAŞMAKTAN ASIL VAZİFELERİNİ YAPAMIYOR”
Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da yönetmelikten kaynaklanan sıkıntı dolayısıyla birçok arcının zarara uğrayacağını ifade eden Başkan Zeki Altın, “Mesela yerli bir arıcımız kendisine uygun bir yere arılarını bırakıyor. Kış konaklaması kapsamında aynı bölgeye gelen diğer bir arıcı da 150 metre mesafeye arılarını bırakıyor. Aydın ve çevre iller ılıman bir iklime sahip olduğu için bölgede polen ve nektar arılara yetmiyor. Bunun yanında koloniler arasında başlayan savaş nedeniyle arılar kırılıyor. Mevcut yönetmelik sürekli kış şartlarının hakim olduğu bölgeler için uygun olabilir ama, ılıman iklimin hakim olduğu bizim bölgelerde sıkıntıya neden oluyor” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER