banner249

Dünyada dakikada 10 hektar alan…

TEMA Vakfı, 2013 yılı sloganı ‘Gönüllülük’ olarak belirlenen Erozyonla Mücadele Haftası’nda erozyon ve toprak bozunumunun doğal varlıklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. TEMA Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, dünyada dakikada 10 hektar alanın arazi bozunumuna uğradığını söyledi.

Dünyada dakikada 10 hektar alan…
banner240

TEMA Vakfı’nın 11- 17 Kasım 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında halkı doğal varlıkların korunmasına yönelik harekete geçmeye davet edeceğini belirten TEMA Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, geçen yasama döneminde hazırlanan kanun tasarısına değinerek, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun “Verimli tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına ilişkin hükümlerinin, Kanun ve Tüzük kapsamından çıkarılarak, düzenlenecek bir yönetmeliğe bırakılması” konusuna dikkat çekti. 


Özdemir; yapılmak istenenin tam tersine, mevcut kanunun amaç dışı kullanımla ilgili hükümlerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının kanundan çıkarıp yönetmeliklere bırakılmasının verimli araziler üzerinde risk oluşturacağını belirten Özdemir, “Dünya ve Türkiye’deki toprak bozunumu, erozyon ve etkilerine yönelik veriler insanları acil tedbir almaya sevk etmelidir. Dünya İzleme Enstitüsü'nün öngörülerine göre, anakaralar her yıl 24 milyar ton verimli üst toprak kaybetmektedir. 

Dakikada 10 hektar alan arazi bozunumuna uğramaktadır. Toprak bozunumuna etki eden ana etmenlerin başında su ve rüzgar erozyonu gelmektedir. Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) verilerine göre Dünya genelinde her yıl 1,5 milyar insan toprak bozunumundan etkilenmektedir. FAO verilerine göre Dünya’daki orman varlığı her yıl ortalama 13 milyon hektaralan azalmaktadır” dedi. 

Türkiye’de ise toplam kara yüzeyinin yüzde 86’sının erozyonla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Özdemir, “Tarım arazilerinin dörtte üçünde erozyon yaşanmaktadır. Son 20 yılda, esasen yeterli olmayan tarım arazisi miktarı 4 milyon hektar, yani toplam buğday ekim alanının yarısı kadar azalmıştır. Yalnızca 2010-2011 arasında arazi miktarı 1 milyon hektar azalmıştır. Verimli topraklar, yaşam veren su ve temiz bir hava için gönüllü olun. Doğa koruma mücadelesinde gönüllülük odaklı bir halk hareketi olan TEMA Vakfı, Erozyonla Mücadele Haftası’nın 2013 temasını ‘Gönüllülük’ olarak belirledi. 

TEMA Vakfı temsilcileri ve gönüllü sorumluluları düzenleyecekleri etkinlikler ve Toprağa Saygı Yürüyüşlerinde TEMA Gönüllüsü olun çağrısında bulunacak. Kurulduğu günden bu yana erozyon ve doğal varlıkların korunması mücadelesinin bir halk hareketi olmasını amaçlayan ve önceliği bu mücadelede gönüllü olacak kişilere ulaşmaya veren TEMA Vakfı, bireyleri çevre sorunlarının çözümünde aktif rol almaya davet edecek. Gelin, doğamıza, toprağımıza, sularımıza, ormanlarımıza birlikte sahip çıkalım. El ele verip, dağlarımızı, dere boylarını, nehrimizin ve yolların kenarlarını, okul bahçelerini, ecdadın yattığı köy, kasaba mezarlıklarını, gölet ve baraj çevrelerini ağaçsız bırakmayalım” diye konuştu. 

TEMA Vakfı hafta boyunca, temsilcileri ve gönüllü sorumluları tarafından ülke genelinde Toprağa Saygı Yürüyüşleri düzenlenecek. Erozyonla mücadelede gönüllü faaliyetlerinin önemi vurgulayacak, verimli topraklar, yaşam veren su ve temiz bir hava için gönüllü olun çağrısı yapılacak.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER