banner249

Deveyi diş doktoruna götürdüler!

Aydın’da, dişinden rahatsızlanınca güreşemez hale gelen 100 bin TL değerindeki deve hastanelik oldu. Deve, onlarca kişinin yardımıyla güçlükle tedavi edilebildi.

Deveyi diş doktoruna götürdüler!
banner240

Aydın’ın İncirliova ilçesine bağlı Yazıdere köyünde yaşayan deveci Tahsin Kaykı’nın 6 yaşındaki devesi Kaykıbey, içinde bulunduğu ergenlik çağında azı dişlerini çıkaramadığı için rahatsızlandı. ‘Balta’ diye tabir edilen dişerinin düşüp yerine azı dişlerinin çıkması gereken devenin ağzında, üst dişlerinin zamanı gelmesine rağmen düşmemesi üzerine intihaplaşma oluştu. 


Ağzındaki ağrı ve acı nedeniyle güreşemez hale gelen Kaykıbey, rahatsızlığının artması üzerine sahibi ve bakımını üstlenen diğer devecilerin yardımıyla Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi’ne getirildi. Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniği’nde muayenesi yapılan ve apse teşhisi konan Kaykıbey, geçen 15 günün ardından kontrol ve son tedavisi için yeniden kliniğe götürüldü. 

SAHİBİ, DEVESİNE MORAL VERMEYE ÇALIŞTI
Tedavisinin yapılabilmesi için demir bariyerli bir bölüme alınan 800 kilo ağırlığındaki deveye sakinleştirici iğne yapıldı. İğneye rağmen yaşadığı acı nedeniyle hırçınlığını sürdüren Kaykıbey, onlarca kişi tarafından güçlükle bağlanabildi. Veteriner hekim devenin dişlerini kontrol etti. 

Sakinleştirilemeyen deve, zaman zaman ayağa kalmak için hamle yapınca tedaviye katılan genç veteriner adayları ve bakıcıları korku dolu anlar yaşadı. Sakinleştirici iğnelerin bir süre sonra etkisini göstermesiyle bayılan deve, tedavisi yapılarak sağlığına kavuşturuldu. Devenin sahibi Tahsin Kaykı, “Tamam oğlum, geçti oğlum, az kaldı oğlum, afferim oğluma” diyerek, devesine moral vermeye çalıştı. 

Devesinin gençlikten ergenliğe adım attığına işaret eden Tahsin Kaykı, “Yeni azı dişleri çıkıyor. Azı dişleri çıkarken intihaplaşma oluşmuş. Ağrısı ve acısı olduğundan şuan güreşemiyor” şeklinde konuştu. Güreşlere hazırlanan devenin dişlerinden rahatsızlandığını ifade eden deveci Mehmet Yavuz da, şunları söyledi: “Develer 6 yaşına gelince azı dişleri çıkar. İki yaşından itibaren çıkan ‘balta’ dişleri, azı dişlerinin çıkmasıyla birlikte düşer. 

Bu deve balta dişlerini atamamış ve azı dişleri de gelmeye başlamış. Dişlerin birbirine değmesi sonucu apse oluşmuş. Bu apsenin giderilmesi için geldik. Geçen geldiğimizde kan alınıp muayene edilmişti. Bugün tekrar kontrole geldik. Apsenin giderilmesi için daha önce iğne verilmişti. Dişlerinin çekilmeye gerek kalmadan iyileşmesini umuyoruz. Bir an önce tedavi olup, sağlığına kavuşmasını istiyoruz. Bu rahatsızlığı güreşmesine engel oluyor. Bu deve 100 milyar değerinde başarılı bir hayvan. Rahatsız olduğu için bu ara güreşemiyor.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER