banner249

Denizli, en sağlıklı kent ödülünü aldı

türkiye sağlıklı kentler birliği, düzenlediği ‘sağlıklı Åžehirler 2011 en iyi uygulama yarışması’nda denizli belediyesi’ni sağlık kategorisi ödülüne layık gördü. belediye, ‘hareketli yaşa egzersiz yap

Denizli, en sağlıklı kent ödülünü aldı
banner240
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, düzenlediği ‘Sağlıklı Şehirler 2011 En İyi Uygulama Yarışması’nda Denizli Belediyesi’ni Sağlık Kategorisi ödülüne layık gördü. Belediye, ‘Hareketli Yaşa Egzersiz Yap Ödülün Sağlık Olsun’ Projesiyle Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin düzenlediği ‘Sağlıklı Şehirler 2011 En İyi Uygulama Yarışması’na katıldı.
Yarışmada 18 üye belediyeden gelen toplam 45 projenin incelendi. Değerlendirmede, Denizli Belediyesi’nin yanı sıra 3 belediye daha çeşitli ödüllere layık görüldü. 2009’un En Çevreci Belediyesi olan Denizli Belediyesi ise ‘Hareketli Yaşa, Egzersiz Yap Ödülün Sağlık Olsun’ projesiyle Sağlıklı Yaşam kategorilerinde ödül almaya hak kazandı. Dereceye giren belediyeler, Eylül ayı içinde Eskişehir;de yapılacak ;Sağlıklı Kentler Birliği 7. Yıl Konferansı;nda ödüllerine kavuşacak.

HAREKETLİ YAŞA, EGZERSİZ YAP, ÖDÜLÜN SAĞLIK OLSUN
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Türkiye’nin En Çevreci Belediyesi ödülünün ardından çıtayı yükselttiklerini ve sağlık alanında da projeler ürettiklerini söyledi.
Denizli’nin Dünyanın En Çevreci ve En Sağlı Kent olması gibi ortaya yeni bir hedef koyduklarını kaydeden Başkan Osman Zolan, şöyle dedi, ‘Belediyemiz 2010’da Sporun ve Sağlığın Başkenti Olmaya Hazır mısın sloganıyla Sağlıklı Yaşa Egzersiz Yap Ödülün Sağlık Olsun projesini başlattı. Günlük rutin işlerin yoğunluğundan unutulan fiziksel hareketi hatırlatarak hareketli bir yaşamın gerekliliğini vurgulamak ve Denizli halkında egzersiz ve sağlıklı yaşam konusunda farkındalık yaratmak amacıyla yola çıkıldı. Toplumun her kesiminden katılımın gerçekleştiği yürüyüşle başlatılan proje, zamanla çığ gibi büyüdü ve hafta sonları düzenli yürütülen egzersiz ve spor hareketleriyle devam etti. Şimdi ise Türkiye’ye örnek oldu. Sağlıklı yaşam Kategorisi’nde 1. olmamız ne kadar doğru yolda olduğumuzu göstermektedir. Bir gün gelecek hepimiz göreceğiz Denizli dünyanın en çevreci ve en sağlıklı şehirleri arasında yer alacak.’

DENİZLİ NEDEN EN ÇEVRECİ BELEDİYE
Denizli Belediyesi, kentte uygulanan projelerin tamamında çevre hassasiyetini gözetti. Katı Atık Bertaraf Tesisleri, Atık Su Arıtma Tesisi, toplu konut alanlar, yeşil alanlar, parklar, bahçeler, ormanlarla gibi birçok proje de doğayı ve çevreyi koruyan uygulamalar tercih edildi.
Okullarda, sokaklarda, kahvelerde çevre konusunda yüzlerce toplantı düzenlendi. Hedef kitle seçilen çocuklar, küçük yaşta çevre bilinciyle donatılırken büyüklere de örnek olmaya başladı. Kentin her köşesi düzenli ve periyodik olarak hergün temizlenirken hastalığa yol açan milyonlarca etken zarar bile vermeden ortadan kaldırıldı. Projelere halkın da destek vermesiyle neredeyse bir tek izmarit sokaklarda görünmez oldu. Üzerinde çevre hassasiyetini konu alan sloganlar bulunan yüz binlerce tişört çocuklara dağıtıldı. Kentteki tüm ev hanımlarına üzerinde su tasarrufunu konu alan yazılar bulunan bulaşık önlüğü verildi. Su acil eylem planı başarıyla yürütülerek 7’den 70’e herkes gönüllü çevreci oldu. Boşa akan ve damlaya damlaya yok olan geleceğimiz, bu planlamalarla kurtulacak. Yüz binlerce fidan toprakla buluşarak kentin çevresi değişti. Toplu konutlarda ve fabrikalarda doğalgaz kullanımıyla hava kirliliğinin önüne geçildi.
Atıkların ayrıştırılması çalışmasıyla çevreye verilen zarar en aza indirildi. Daha önce ayrıştırılmadan katı atık tesislerine atılan atıklar, artık ekonomiye kazandırılmış oldu. Böylece hem katı atık tesisinin ömrü uzatıldı hem de çevreye verilen zararın önüne geçildi.
Denizli Belediyesi’nin çevre konusundaki hassasiyetlerine en büyük destek kadın, gençlik ve çocuk meclislerinden geldi. Kadın Meclisi naylon poşet kullanımının azaltılması yerine ise bez torba kullanılmasına yönelik projeyi uygularken, gençlik meclisi kent ormanlarını düzenli şekilde temizledi. Binlerce çocuk ise binlerce fidan dikerek herkese örnek oldu.
Çevre konusunda en büyük proje ise Denizli’nin Çılgın Projesi olarak bilinen 100 Yılın Dev Alt Yapı Projesi’nin bitirilmesi oldu. Böylece Türkiye’nin en sağlık suyu musluklardan akmaya başladı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER