banner249

Denizli’de üç başlı köpek bulundu

Denizli’de Hierapolis antik kentinde, mitolojide ölülere hükmeden yeraltı tanrısı Hades’in bekçisi üç başlı köpek Kerberos ve yılan heykelleri ortaya çıkarıldı.

Denizli’de üç başlı köpek bulundu
banner240

UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan Denizli, Pamukkale’deki Hierapolis antik kentindeki kazı çalışmalarında, mitolojide ölülere hükmeden yeraltı tanrısı Hades’in bekçisi olarak bilinen üç başlı köpek Kerberos ve yılan heykelleri ortaya çıkarıldı.


Cehennem Kapısı olarak adlandırılan alanda İtalyan kazı heyeti tarafından yürütülen çalışmalarda ortaya çıkarılan heykeller, Pamukkale Arkeoloji Müzesi’nde koruma altına alındı. İki önemli heykelin gün yüzüne çıkarıldığı alan, antik Hieropolis kentinde Roma Dönemi’nde hayvanların kurban edildiği, yeraltı termal kaynak sularından çıkan karbondioksit nedeniyle Cehennem Kapısı olarak adlandırılan bölge. Hristiyanlığın kabulüyle Bizans döneminde mermer bloklarla kapatılan Plutonium’daki Cehennem Kapısı’nın bulunduğu alan, iki metre derinliğinde kazılıp, mermer bloklar vinçle kaldırılınca, Hades’in bekçiliğini yapan üç başlı köpek Kerberos’un 130 santimetre yüksekliğinde mermer heykeli bulundu. 

Cehennem Kapısı’nın sağında Kerberos heykeli bulunurken, kapının solunda ise Hades’in simgelerinden olan yılan heykeli de ortaya çıkarıldı. 130 santimetre büyüklüğünde Arkeoloji camiasında heyecan uyandıran 130 santimetre uzunluğundaki mermer Kerberos heykeli ve yılan kabartmasının M.S. 1. yüzyıla ait olduğu tespit edildi. Çok tanrılı dönemde, Karanlıklar Ülkesi’ne geçiş yeri olarak adlandırılan ve Hades’in Cehennem Kapısı olarak bilinen alanda, İtalyan arkeolog Francesco D’Andraia başkanlığında yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. 

EN ÖNEMLİ YERLERDEN BİRİ 
Bulunan heykeller hakkında bilgi veren arkeolog Haşim Yıldız, Hades’e ait kutsal alanın Anadolu’daki antik kentler içerisinde en önemli yerlerden biri olduğunu söyledi. Yıldız, “Plutonyum olarak adlandırılan kutsal alan, şu anda bilinen en önemli yer. Kapısının iki yanında cehennem köpeği dediğimiz Kerberos ve Hades’in simgesi olan yılan bulunuyor. O alan Hades’e boğa kurban etmek için kullanılıyor. 

Orada fay kırığı var, su çıkıyor bol miktarda karbondioksit var. Törenle boğa getiriliyor, giriş kısmından içeri sokuluyor. Boğa karbondioksit gazıyla ölüyor. Töreni izlemek için de oturma kademeleri var. Kazı ve restorasyon çalışmaları bittikten sonra Kerberos, yılan, giriş kapısı tamamen açığa çıkarıldıktan sonra dünyadaki en ilginç yerlerden biri olacak” diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER