banner249

Çocuklar gelin olmasın!

Özellikle Doğu illerinde yaşanan işsizliğin beraberinde getirdiği çocuk yaşta evlenmelerin önüne geçmeyi amaçlayan Denizli İhracatçılar Birliği, çocuklar gelin olmasın diye Mardin ve Şırnak’ta istihdam sağlayacak önemli bir projeye imza attı.

Çocuklar gelin olmasın!
banner240

İlki Mardin ve Şırnak illerinde kurulacak olan konfeksiyon atölyelerinde kullanılması için Denizli İhracatçılar Birliği girişimleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Hazır Giyim ve Sektör Kurulunun katkılarıyla sağlanan dikiş makinalarının gönderim töreni yapıldı. 


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, törende yaptığı konuşmada Denizli’den gönderilen dikiş makinelerinin büyük önemi olduğunu belirterek, "Bizim bu bölgede mutlaka altyapı oluşturmamız lazım. Bu olmadığı sürece, buralarda iklimi olgunlaştırmadığınız sürece, teşvik ettiğimiz alanların zeminini oluşturmadığınız ve eğitimini vermediğimiz sürece bırakın 6. bölgeyi, 66. bölge bile olsa bazı şeyler olmaz. 

Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde kümeleşme ve meslekleşme olmalıdır. Meslek edinmiş eleman bulmak oralarda son derece zor. Şu anda attığımız adım son derece önemli. Konfeksiyon atölyeleri bölgede eminim yüzlerce gence meslek öğretecek ve onlar geleceğe güvenle bakacak. Çocuklarımızın çocuk yaşta evlendirilmelerine zorlanmasını da belki bu şekilde engelleyebiliriz" dedi. 

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert konu ile ilgili şunları ifade etti: “Sosyal anlamda, hepimizin bildiği bir "çocuk gelinler” problemi özellikle bu bölgemizde yaşanıyor. Bölgedeki pek çok kız çocuğumuz özellikle maddi endişeler nedeniyle çocuk denecek yaşta evlendiriliyor, hatta anne oluyor. Ya da işsizlik nedeniyle o bölgelerde yaşanan farklı sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Birkaç tane dikiş atölyesinin bu problemleri kökünden çözmeyeceği aşikar. Fakat kartopu misali büyüme potansiyeli yüksek bir sürecin ilk adımı olabilir. 

Ne var ki Türkiye'nin sahip olduğu zenginlikler ve refahın eşit bir şekilde bütün bölgelere ya da illere dağıldığını söyleyebilmemiz mümkün değil. Bunda, başta terör olmak üzere ülkemizin yaşadığı sorunların payı büyük. Doğrusu insan eliyle ortaya çıkan sorunların çözümleri de yine insan eliyle olacaktır. Ülkemizin herhangi bir yerinde yaşanan sıkıntılara el birliği içerisinde bir yaklaşım sergilememiz gerekiyor. Bu bizim geçmişten gelen kardeşlik bağlarımızın devamı için bir zaruret olduğu gibi, gelecek nesillerimize bir borcumuz aynı zamanda. Ayrıca yürürlükte olan teşvik kapsamında, 6. Bölgede yer alan illere yapılacak yatırımlar için çok cazip teşvik uygulamaları mevcut fakat firmalar oraya yapacakları yatırımlara nitelikli işgücü bulma noktasında tereddütle yaklaşıyorlar. Eğer ilk etapta birkaç dikiş atölyesi faaliyete geçebilirse, devamı da gelecektir ve özellikle tekstil ve konfeksiyon yatırımları için işgücü altyapısının oluşmasına da önemli bir katkı sağlanmış olacaktır.” .

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER