banner249

Camilerde kadınlara kanser eğitimi verilecek

afyonkarahisar halk sağlığı müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezi (ketem) tarafından ramazan ayı boyunca camilerde mukabeleye katılan ve kur'an öğrenen kadınlara, "kanser ve beslenme" konusunda eğitim verilecek.

Camilerde kadınlara kanser eğitimi verilecek
banner240
Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, ilk olarak geçen yıl camilerde kadınlara kanser ve beslenme eğitimi vermeye başladıklarını söyledi.Geçen yıl camilerde verilen eğitim programının başarılı olmasıyla birlikte bu yıl da Ramazan ayında eğitim programını uygulamaya koyduklarını ifade eden Akgün, şöyle konuştu:

"Ramazan boyunca camilerde mukabele ve Kur;an öğrenmek için gelen kadınlara, KETEM;e bağlı olarak görev yapan ekiplerimiz tarafından ;kanser ve beslenme; eğitimi vereceğiz. Afyonkarahisar;daki tüm kadınlara ulaşarak kanser de erken teşhisin çok önemli olduğunu anlatıp, onları ücretsiz tarama yapmak için KETEM;e davet edeceğiz."

Kanser de erken teşhisin hayat kurtardığını ve bu amaçla Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı KETEM’de ücretsiz kanser taramaları yapıldığını ve danışmanlık hizmeti verildiğini anlatan Akgün, şöyle devam etti:

"30-65 yaş arası evli bayanlarda rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arası bayanlarda meme kanseri ve 50-69 yaş arası bayan ve erkeklerde kolon kanseri, 50-69 yaş arası erkeklerde prostat kanseri taraması yapılmakta. 2013 yılının ilk 6 ayında yaklaşık 6 bin 200 kişiye kanser taraması yapan KETEM, 24 kişi de kanser ve öncül lezyonları tespit etti.

Kanser, tedavisi zor ama erken aşamada teşhisinde çok kolay tedavi edilebilir. Özellikle bizim KETEM;de tarama yaptığımız kanser türleri, sık görülen, tedavisi çok kolay olanlar. Ülkemizde maalesef bu kanserlerden hala ölümler var. Bunun nedeniyse geç kalınması."

KETEM;in en önemli amacının toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirmek olduğunu belirten Akgün, bu amaç doğrultusunda Ramazan ayı boyunca camilerde beslenme ve kanser konusunda eğitim verileceğini bildirdi.

KETEM;İN HİZMETLERİNİN TAMAMI ÜCRETSİZ

KETEM;in meme, rahimağzı, bağırsak ve prostat kanserleri tarama programları yürüttüğünü vurgulayan Akgün, "Kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında eğitimli doktor, hemşire, ebe, röntgen teknisyeni ve tıbbi teknologlar görevlerini gerçekleştiriyor.

Bu özel konuya gönül vermiş olan personel, aynı zamanda kişilerarası iletişim ve sağlık eğitmenliği konularında da eğitildi. KETEM tarafından yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsiz" diye konuştu.

Akgün, camilerde verilecek olan "kanser ve beslenme" eğitiminin 15 Temmuz Pazartesi günü Dumlupınar Camisi;nde başlayacağını, Afyonkarahisar;daki tüm kadınlara ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER