banner249

Yangın gözetleme kulesinde iftar

uşak ağıloluk yangın gözetleme kulesi'nde orman yangınlarını önlemek amacıyla 24 saat çalışan bozkurt ailesi ramazan ayında güneşin batmasıyla bin 650 metre yükseklikte oruçlarını açıyor.

Yangın gözetleme kulesinde iftar
banner240
Banaz ilçesi sınırlarındaki Ahır Dağı;nın zirvesinde bulunan Ağıloluk Yangın Gözetleme Kulesi;nde iftar saatinde Bozkurt ailesi, ramazan ayında günlerini nasıl geçirdiklerini anlattı.

Orman yangınlarını önlemek amacıyla bin 650 metre yükseklikte kurulan Ağıloluk Yangın Gözetleme Kulesi;nde altı yıldır görev yapan 32 yaşındaki İsmail Bozkurt, eşi Gönül ve 8 yaşındaki kızı Fadile ile 24 saat kulede gözetleme yaptıklarını söyledi.

Uşak;ta 11 yangın gözetleme kulesi bulunduğunu, kulelerle sürekli irtibat halinde olduklarını kaydeden Bozkurt, çıkan yangınlara hızlı müdahalenin çok önemli olduğunu ifade etti. Orman yangını riskinin arttığı dönemlerde sürekli tetikte olduklarını, eşi ve kızının gözetleme yaparken kendisine yardımcı olduklarını anlatan İsmail Bozkurt, "Yaklaşık altı ay kulede yaşıyoruz. Kule bizim ikinci evimiz. Eşim ve kızım günlük yaşantılarından arta kalan zamanda bana yardımcı oluyorlar ve gözetleme yapıyorlar. Ailece ormanları gözlüyoruz" dedi.

Çıkan yangınlara anında müdahale ettiklerine işaret eden İsmail Bozkurt şöyle konuştu:"Yangının çıkış saati olmaz. Gece de çıkar, gündüz de. Özellikle anız yangınlarından çıkan orman yangınları genellikle gece etkili oluyor. Bu yüzden 24 saat tetikte bekliyoruz.

Kulenin dört bir yanında elimizde dürbün ve telsizle etrafı gözetliyoruz. Orman yangını başladığında ilk ekipleri biz sevk ediyoruz. Çok hızlı davranmamız gerekli. Eğer yangına anında müdahale edemezsek hasar çok büyük olur. Bu nedenle hızlı hareket etmek çok önemli.

Kule bizim evimiz. Zaman zaman kızım yalnızlıktan sıkılsa da burada mutluyuz. Yükseklik fazla olduğu için sıcaklık düşük. Bu nedenle gündüz ve gece soba yakmak zorundayız. Geceleri çok soğuk oluyor. Hava sıcaklığı düşük olduğu için ramazanda oruç tutmak daha kolay. İftar ve sahurda beraber yemek yiyoruz. Güneş dağların üzerinden batarken kulenin balkonuna kurduğumuz masada oruçlarımızı açıyoruz. Temmuz sıcaklarında oruç tutmak burada çok daha kolay"

Gönül Bozkurt ise kulede yaşamın sanıldığı kadar zor olmadığını dile getirdi. Kulede günlük ev işlerinin dışında sürekli olarak eşine gözetleme işinde yardımcı olduğunu söyleyen Bozkurt, "Gözetlenecek alan çok geniş. Bu nedenle ne kadar çok göz, gözetleme yaparsa o kadar iyi.

Ormanları çok seviyoruz. Orman yangını olduğunda ailece üzülüyoruz. Kulede kalmak bizim yaşam biçimimiz haline geldi" dedi.

Ramazanda iftar ve sahur saatlerinin kendileri için çok özel olduğunu vurgulayan Bozkurt, 24 saat eşi ve kızıyla olmaktan çok mutlu olduğunu da belirtti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER