banner249

Bu öneriler dikkate değer

Fakir zengin her kesimden ailelerin sofralarının olmazsa olmazı kuru fasulyenin fiyatı, “Bu fasulye 7,5 lira” şarkısındaki rakamları sollayıp 12 lira sınırına dayandı.

Bu öneriler dikkate değer
banner240

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, her yiyeceğin bir alternatifi olduğunu belirterek, kuru fasulye, patates ve pirinç fiyatlarındaki artışa bağlı olarak bu gıdaların yerine alternatif hangi gıdalarla beslenebileceğimizi anlattı. 


Fadıloğlu, kilosu 3,5- 4 liradan başlayan fiyatla satılan, protein (proten) oranı yüksek soya fasulyesi ve nohutla beslenilebileceğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, geçen yıl 195 bin ton kuru fasulye üretildi. Buna karşın Türkiye’nin tüketimi 250 bin ton civarında olunca, aradaki fark ithalatla karşılandı. 

Güney Amerika'daki kuraklık, Çin'de aşırı yağış ve ülkemizde de çiftçilerin az yetiştirmesi, ithal üründeki yüzde 20’lik vergi nedeniyle, kuru fasulye fiyatı 12 lirayı buldu. Sofraların vazgeçilmezi olan kuru fasulyenin, bu yıl da olası kuraklık ve arzın az olması nedeniyle fiyatının daha da yükselmesi 16-17 liraya ulaşması bekleniyor. 

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, vejetaryen veya et alacak gücü olmayan insanların temel protein kaynağı olan kuru fasulyenin birçok alternatifi bulunduğunu belirterek önerilerde bulundu. 

SOYA, NOHUT, BÖRÜLCE DAHA UCUZ 
Eylem Ezgi Fadıloğlu, nohut, mercimek, soya fasulyesi, bezelye, börülce, barbunyanın şu an fiyatı nedeniyle kuru fasulye yerine alternatif olarak rahatlıkla tüketilebileceğini söyledi. Protein, kalsiyum ve karbonhidrat yönünden zengin, ete yakın yapıda olan kuru baklagiller özellikle vejetaryenler için önemli besin maddeleri olduğunu anlatan Fadıloğlu, şöyle konuştu: "Ülkemizde az tanınan soya fasulyesi, baklagiller içinde yağ yüzdesi, protein içeriği ve besin değeri en yüksek olanıdır.” 

TAVUK VE BALIK ETİ, YUMURTA PROTEİN İHTİYACINIZI KARŞILAR
Kuru fasulyeden aldığımız proteinin daha fazlasını yumurta, tavuk ve balık ürünlerinden alabileceğimizi belirten Fadıloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tavuk ve balık fiyatları kuru fasulyeden daha ucuz. Et yemeyenler, yumurta yiyebilir. Bir yumurta, besin değeri açısından yumurta büyüklüğündeki ete eşittir.” 

BÜTÇE DOSTU YEMEKLER 
Bütçeye katkıda bulunmak, tasarruf etmek adına hangi yemekleri yapabileceğimizi de anlatan Fadıloğlu, şunları söyledi: “Bütçe dostu olan mercimekli köfte, nohut, bezelye, bulgur pilavı, mercimek çorbası, buğday çorbası, tarhana, ezogelin çorbası, yoğurtlu pirinç çorbası, mercimekli bulgur pilavı, yoğurtlu makarna gibi gıdaları ya da tavuk, balık gibi et ürünlerini tercih edebilirsiniz. 

Balık alırken fiyatı yüksek balıklar yerine besleyici değeri, yağ oranı yüksek ve fiyatı uygun olan hamsi, sardalye gibi balıkları seçebilirsiniz. Yumurtadan yapılan menemen, çılbır gibi yemekler de besleyici değeri yüksek, sağlıklı gıdalardır. Fiyatındaki artıştan dolayı hem kuru fasulye hem de fazla et tüketmeyenlerden biriyseniz sebzelerden karnabahar, mantar ve ıspanağı alternatif olarak tüketebilirsiniz."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER