banner249

Bu köyde hiç genç yok

Torbalı'ya bağlı 150 nüfuslu Sağlık Köyü’nde gençler göç edince yaş ortalaması 36’ya kadar yükseldi.

Bu köyde hiç genç yok
banner240

‘Emekliler Köyü’ olarak anılan Sağlık’ta okula giden çocuk sayısı ise sadece dokuz kişi. İzmir ili Torbalı ilçesine bağlı küçük şirin bir Yörük köyü olarak bilinen Sağlık Köyü’nde genç nüfus azaldı. 


Adeta emekli köyü olarak anılan köyde yaş ortalaması 36 olarak bildirilirken, okula giden öğrenci sayısı ise 9 olduğu öğrenildi. Genelde emekli insanların yaşadığı 40 - 45 haneden oluşan köy oldukça sakin bir hayatı sürdürüyor. Ulaşımının kolay olduğu köyün içinden İzmir -Aydın demiryolu geçmekte ve tren istasyonu mevcut. Köy halkı genelde ilçe merkezinde yaşamakta ve yerleşimin vermiş olduğu avantajla ilçe merkezine çok yakın oluşu yolun asfalt oluşu nedeni ile 15 dakika gibi bir zaman diliminde ulaşılabildiğinden sürekli gençler düğün, iş gibi bir takım olasılıklardan dolayı göç etmesiyle köyde sadece yaşlılar kaldı.

HANE 45 NÜFUS 
150 Sağlık Köyü Muhtarı Osman Karaarslan, genç nüfusun çeşitli sebeplerden dolayı köyden ayrıldığını belirterek, “Köyümüz merkeze yakınlığı nedeniyle sürekli göç vermektedir. Gençlerimiz Ya İzmir’den ya da ilçeden evlenmekte. Dolayısıyla bu koşullar doğrultusunda işlerine yakın bölgelerde oturmayı tercih etmekteler. 45 hane evin bulunduğu Sağlık Köyü’nde toplam nüfus 150’dir. Bunların yüzde 80 ‘i de emeklidir. Tahminimize göre köyümüzdeki en genç insan 36 yaşında. Devamlı nüfus oranında eksilmeler var. Köyde okul mevcut ancak öğrenci olmadığı için açık değil. Öğretmen lojmanı ise bir aile tarafından kullanılmakta” dedi. 

EVLENEN KÖYDEN GİYDİYOR 
Köyde eğitim ve öğretim gören sadece 9 çocuğun olduğuna dikkat çeken Muhtar Karaarslan, “Genç nüfus bir yandan Torbalı ya da İzmir’e göç ederken, köyde bulunan 9 çocuk ise taşımalı eğitim ile 2013- 2014 eğitim öğretim yılında öğrenim görüyor. Gençlerimizde göç etmekte haklılar. Evleniyor yuva kuruyorlar. Yaşamlarını sürdürmeleri için çalışmaları gerekiyor. Dolayısıyla da evlerini çalıştıkları bölgeye yakın bir yerde tutuyorlar. Köyde kalmış olsalar ne yapacaklar. Üstüne bir de yol parası vermek zorunda kalacaklar. Her geçen gün nüfusumuz azalsa da huzurlu, güvenli rahat şirin bir köyümüz var” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER