banner249

Bir mahallenin sessiz çığlığı

Manisa’da sulama kanalına düşerek hayatını kaybeden iki kardeşin boğulma olayının ardından mahalle sakinlerinin tepkisi sürüyor. Yaklaşık 300 kişi sulama kanalına düşerek hayatını kaybeden 8 yaşındaki Merve ile 6 yaşındaki Yiğitcan Tatlı kardeşler için kanal boyunda sessiz eylem yaptı.

Bir mahallenin sessiz çığlığı
banner240

İki çocuğun babası Cüneyt Tatlı eylemde ayakta durmakta zorlandı. Manisa’nın Şehzadeler İlçesi Turgut Özal Mahallesinde 2 Ağustos Cumartesi günü iki çocuğun sulama kanalına düşen balonlarını almak isterken suya düşerek boğulmalarının yankıları sürüyor. 


DSİ tarafından Manisa ovasının sulanması için yaptırılan ve zamanla şehrin büyümesi ile mahalle içlerinde kalan sulama kanalları tehlike saçıyor. 6 yıl önce merkezden geçen sulama kanallarının etrafı tel örgülerle çevrilmesine rağmen kanallardaki can kayıpları devam ediyor. Yaz aylarında serinlemek için kanala giren çocuklar ölümle burun buruna gelirken, geçen Cumartesi günü iki kardeş boğularak hayatını kaybetti. 

Yaşanan ölümlerin artık son bulmasını isteyen Turgut Özal Mahallesi sakinleri, sulama kanalının etrafında sessiz bir yürüyüş yaparak yetkilileri göreve davet etti.Hayatını kaybeden çocukların acılı babası Cüneyt Tatlı, şöyle konuştu: “Biz, bu kanalın kapatılmasını istiyoruz. Büyüklerimizin yardım etmesini istiyoruz. Benim iki çocuğum gitti. Her zaman aynı olayı yaşamak istemiyoruz. Artık bizim sesimizi duymalarını istiyoruz.

 Geçen cumartesi iki çocuğum kanalda boğuldu. Büyüklerin ihmali bunlar. Gelip derdimize bir çare bulsunlar. Tek istediğimiz başka canlar yanmasın, başka çocuklar ölmesin. Yarın öbür gün başkasının çocuğu, belki yine benim çocuğum burada ölebilir. Benim diğer çocuğum da düşebilir kanala, boğulabilir. Belediye başkanı, vali, kaymakam yetkili kimse gelsin buraya. Bu kanala bir çözüm bulsun. Büyükşehir belediye başkanımızın olay olduğu gün buraya gelmesi lazımdı. Hâla bugüne kadar gelmedi, vali gelmedi.

 Resmi olarak kimse gelmedi. İlk önce onların gelmesi gerekiyor buraya. Suçlu duruma düşmemek için gelin ve kanalın üstünü kapatın” 14 yıl önce erkek kardeşini kanal suyunda kaybeden mahalle sakinlerinden Remzi Tekiş de, şöyle konuştu: “2000 yılında kardeşimi kaybettim. 

Biz, Devlet Su İşlerine o zaman dedik ki bizim canımız yandı başkalarının canı yanmasın. Maalesef Devlet Su İşleri bunu yapmadı. Devlet Su İşlerine gereken neyse davanın açılmasını bekliyoruz. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı başta olmak üzere hiç kimse gelmedi. Acımız büyüktür. Bunlarında taziyeye katılması gerekirdi.”

KANAL KAPATILMAZSA GEREKENİ BİZ YAPACAĞIZ
Kanalda boğularak hayatını kaybeden iki çocuğun dedesi Yılmaz Tatlı da, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kanal boyunca tel köprüye kadar çekildi. Ben yöneticilere söyledim. 'Bu tel neden bizim oraya kadar çekilmedi.' Dediler ki ‘Sizin imar buraya kadar. Orası imarsız o yüzden çekmiyoruz.’ Bizim canlarımız yandı. Başkasının canı yanmasın. Büyükşehir Belediye Başkanımız, valimiz gelmedi. Bir başsağlığı bile dilemediler. Biz onlardan büyük bir şey mi istedik. Sadece kanalın üstünün kapatılmasını istiyoruz. Kapatmasalar gerekeni yaparız. Kepçe getirir kanalı ovaya doğru salarım. Su nereye giderse gitsin.”

 OY KULLANMAYACAĞIZ
Mahalle sakinlerinden Mesut Murat da şunları söyledi: “Seçim günlerinde oy istemeye geldikleri zaman ‘Biz bu çöpü kaldıracağız. Biz bu kanalı kapatacağız’ demesini biliyorlar. Ta ki bir can gidene kadar. Can gittiği zaman baş sağlığına gelmeden oradan konuşmasını biliyorlar. Oradan konuşmak çok güzel. Burada onlara şu soruyu sormak istiyorum. 

Acaba bu çocukların yerinde onların çocukları olmuş olsaydı biz ertesi gün bu kanalı burada görecek miydik? Bunu öğrenmek istiyorum. Tabi onlara hoş geliyor. Ne derlerse desinler. Eğer buna bir çözüm bulunmayacaksa biz başka şekilde yapmaya çalışacağız. Hoş olmayacak. Gerekirse beton dökeriz. Gerekirse kepçe getirir suyu başka yere yönlendiririz. Ne gerekirse yaparız. Seçim zamanlarında oy kullanmayacağız. Hiç kimseye de oy vermeyeceğiz. Bu acı bir olay ha onun çocukları gitti ha bizim çocuklarımız gitti. Hepimiz kardeşiz burada. Çocuklarımızı eve bağlayamayız.”

KANALIN ÜSTÜ KAPATILACAK
DSİ tarafından potansiyel olarak boğulma hadiselerinin bulunduğu sulama kanalları ile ilgili DSİ Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilecek proje doğrultusunda hareket edilecek. Yüksek basınçlı kapalı sisteme dönüştürülmesi için proje çalışmalarına 2014 yılında başlanıldı. Proje çalışmalarının tamamlanmasını müteakip tüm şebeke önümüzdeki yıllarda kapalı sisteme dönüştürülmüş olacak.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER