banner249

Antik dönemlerden beri bereketin sembolü ;nar; oldu

günümüzde olduğu gibi eski dönemlerde de bereketin sembolü olarak görülmesi nedeniyle stratonikeia antik kenti'ndeki evlerin kapılarında nar motiflerine rastlanıyor.

Antik dönemlerden beri bereketin sembolü ;nar; oldu
banner240
Binlerce yıldır bereketin simgesi olan nar, bugün adeta doğal antibiyotik olarak nitelendiriliyor. Antik dönemin de bereket sembolü olan nar, 3 bin yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Stratonikeia Antik Kenti;nde de görülebiliyor.

Antik kentte bazı yapıların kapısında ;;bereket sembolü;; olarak görülmesi nedeniyle nar motiflerine rastlanıyor. Sokaklarında binlerce nar ağacı bulunan antik kentte, ziyaretçilere toplanan narlardan ikram ediliyor.

Antik dönem, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi kent dokusunun birlikte görülebildiği Stratonikeia Antik Kenti;ni ziyaret edenler, nar ağaçlarının etrafını sardığı taş döşeli sokaklarda gezme imkanı buluyor.

;;KENTTE BİNLERCE NAR AĞACI VAR;;
Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, dünyada ölümsüz iki aşkın yaşandığı bilinen tek kent olan Stratonikeia Antik Kenti;nin her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edildiğini söyledi.

Stratonikeia Antik Kenti;nin antik dönem, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi kent dokusunun birlikte görülebildiği nadir yerlerden biri olduğuna dikkati çeken Söğüt, antik kentte farklı dönemlere ait pek çok yapının olmasının, kenti gezecekler için bulunmaz bir fırsat olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Söğüt, kentteki ;;ağa;; evlerinin kapılarında nar ve başak motiflerinin birlikte görüldüğünü vurgulayarak, ;;Günümüzde bereket sembolü olarak görülen nar, bundan yaklaşık 3 bin yıl önce de bereketin sembolüydü. Bunu kentteki evlerin girişine yapılan motiflerden ve farklı dönemlere ait eserlerdeki kabartmalardan anlıyoruz;; dedi.

Narın antik dönem ve mitolojide de bilinen bir unsur olduğunu dile getiren Söğüt, aynı geleneğin Osmanlı döneminde de devam ettiğini, narın bereket ve bolluk sembolü olarak kullanıldığını ifade etti. Bilal Söğüt, Osmanlı döneminin taş döşeli yollarında nar ağaçlarının sokakların ortasına kadar uzandığına dikkati çekerek, ;;Kentte binlerce nar ağacı var. Ancak birçoğu toplanamıyor. Biz de hem bu narları kente gelen ziyaretçilere ikram ediyoruz hem de yakın köylerden nar ekşisi yapmak isteyenlere yardımcı oluyoruz. Antik kenti ziyaret edenler kendileri de nar toplayabiliyor;; diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER