banner249

Ağabeyi için öyle bir fedakarlıkta bulundu ki…

fethiye'de işitme engelli ağabeyiyle iletişim kurmak için işaret dilini öğrenen kezban kakaduru, şimdi de açılan kursta işitme engellilere okuma yazma öğretiyor.

Ağabeyi için öyle bir fedakarlıkta bulundu ki…
banner240
Fethiye İşitme Engelliler Derneğinin girişimi, Kaymakamlık, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulunun desteğiyle açılan kursta, işitme engellilere işaret dili öğretmeni eşliğinde okuma yazma öğretiliyor. Yaşları 25 ile 63 arasında değişen 16 kursiyere, 56 günlük eğitim programı kapsamında okuma yazmanın yanı sıra, günlük yaşamlarını kolaylaştıracak bilgiler de veriliyor.

Kursta öğretmenlik yapan Kezban Karaduru, işitme engelli ağabeyi ile daha iyi iletişim kurmak için 5 yıl önce Denizli;de, üniversitede biyoloji bölümünde okurken işaret dilini öğrendi. Karaduru, kendisine yapılan teklifi kabul ederek ilçede işitme engelliler için açılan okuma yazma kursunda öğretmenlik yapmaya başladı.

Karaduru, 2 hafta önce Fethiye Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulunda başlayan kursta haftanın 5 günü işitme engellilere okuma yazma öğretiyor.

Karaduru, işaret dilini, işitme engelli ağabeyi ile daha iyi iletişim kurabilmek için öğrendiğini anlattı. Üniversitede okurken işaret dilini öğreten bir kurs gördüğünü belirten Karaduru, "Kursu görünce, işaret dilini öğrenip ağabeyimle daha iyi iletişim kurabileceğimi düşündüm. Kursa gidip işaret dilini öğrendim. Şimdi ağabeyimle çok daha kolay anlaşabiliyoruz" dedi.

Karaduru, ilçede işitme engelliler için okuma yazma kursu açılınca kendisine teklif getirildiğini ifade ederek, "Başka bir işte çalışmıyordum. Hiç düşünmeden teklifi kabul ettim. Onların yaşamlarını kolaylaştıracak şeyler öğretmek beni mutlu ediyor" diye konuştu.

Kursa katılan 16 kursiyerin derslere karşı çok ilgili olduğunu dile getiren Karaduru, şunları kaydetti, "Yaşları ilerlemiş olanlara daha çok günlük yaşamlarında neleri çok kullanıyorlarsa onları yazıyla ifade etmelerini öğretiyorum. Kursta 63 yaşında bir amcamız var. Yaşamı boyunca parayla çok ilgilendiği için rakamlarla arası çok iyi ama bunları yazıyla yapamıyor. Ona bunun yollarını anlatıyorum."

İŞİTME ENGELLİLER KENDİLERİNİ DAHA RAHAT İFADE EDEBİLECEK
Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ise ilçeye bağlı köylerde yaşayan ve iletişimde güçlük çeken işitme engellilere yönelik okuma yazma kursu başlattıklarını söyledi.

Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfının 16 bin liralık katkısıyla kursiyerlerin ulaşım ve yemek giderlerini karşıladıklarını anlatan Çalık, bugüne kadar okuma yazma öğrenemedikleri için iletişim kurmakta zorluk çeken işitme engellilerin kursun ardından toplumda kendilerini daha rahat ifade edebileceklerini vurguladı.

Fethiye İşitme Engelliler Derneği Başkanı Emre Doğanoğlu ise kursiyerlerin öğretmenleriyle işaret dilini kullanarak okuma yazma öğrendiklerini söyledi. İşaret diliyle hem öğretim hem de eğitim yapıldığını kaydeden Doğanoğlu, "Okuma yazma kursunun ardından meslek kursu başlatacağız. Kursiyerler tarım ve hayvancılık üzerine başlatacağımız kursumuzda, Seki beldesine kurulacak Dünya Engelliler Köyü;nde istihdam edilecek" dedi.
Kursa kızını getiren emekli öğretmen Ramazan Karalar da kızıyla tüm derslere girdiğini, kızı sayesinde kendisinin de işaret dilini öğrendiğini belirtti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER