banner249

;Denizli leblebisini; bakın en çok hangi ülke tüketti

türkiye'de yıllık 30 bin ton leblebi üretiminin tek başına yüzde 80'ini karşılayan denizli'den, bu yılın ilk 9 ayında en çok leblebi ihracatını bin 300 tonla ispanya'ya gerçekleştirildi.

;Denizli leblebisini; bakın en çok hangi ülke tüketti
banner240
Denizli Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, Türkiye;de yılda 30 bin ton civarında leblebi üretildiğini, bunun 24 bin tonunun Denizli;de yaklaşık 500 firma tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Denizli;deki yıllık leblebi üretiminin yaklaşık 7 tonunun doğrudan ihraç edildiğini, kalan 17 bin tonunun da başka illerdeki firmalarca yurt içi ve yurt dışına pazarlandığını ifade eden Tefenlili, Denizli;den doğrudan yapılan yaklaşık 7 bin tonluk leblebi ihracatından ülke ekonomisine 14 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını kaydetti.

İSPANYOLLARIN TERCİHİ DENİZLİ LEBLEBİSİ OLDU
Tefenlili, bu yıl da ilk 9 ayda Denizli;den 9,5 milyon dolar değerinde yaklaşık 4 bin 500 ton leblebi ihracının gerçekleştirildiğini belirtti. Bu dönemde yapılan ihracatta, İspanya;nın bin 300 tonluk alımla ilk sırada yer aldığını dile getiren Tefenlili, şunları söyledi, ;;Yılın ilk 9 aylık döneminde İspanya haricinde Yunanistan;a 955, Tunus;a 864, İtalya;ya 508 ton leblebi ihraç ettik. Bu ülkelerin yanı sıra daha düşük miktarlarda Lübnan, İsrail, Lübnan, Makedonya, ABD, Endonezya, İran, Avustralya, Kanada, Almanya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Filistin, Bulgaristan, Hollanda, Belçika, Malezya, KKTC, İngiltere, İsviçre, Avusturya, Kazakistan gibi ülkelere de leblebi ihracatı söz konusu.;;

ORTADOĞU PAZARINDAKİ GELİŞMELER
İbrahim Tefenlili, Ortadoğu;daki çatışmaların, bu bölgedeki ülkelere yapılan leblebi ihracatına olumsuz etkilediğini, ancak açılan yeni kapılarla toplam ihracatın dengelendiğini ifade ederek, şunları kaydetti, ;;İsrail ve Filistin;e ihracat azaldı, ancak yeni açılan Dubai ve diğer Arap ülke pazarları durumu dengede tutmada yardımcı oluyor. Genel olarak bakıldığında, leblebinin tanıtımı ve faydalarının basın yolu ile duyulması, ülkeleri leblebi alımına yöneltmiştir. Bu sayede leblebinin ihracatında, uzun vadede gelecek yıllarda da artış beklenmektedir. Global krize rağmen leblebi ihracatımızın geçen yılın altında kalmayacağı öngörülmektedir.;;

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER