banner249

Sanayici ayağa kalkıyor

denizli sanayi odası (dso) yönetim kurulu başkanı müjdat keçeci, oda üyeleri arasında yapılan 2011 yılı genel görünüm anketi sonuçlarına göre, sanayici

Sanayici ayağa kalkıyor
banner240

Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, oda üyeleri arasında yapılan 2011 yılı genel görünüm anketi sonuçlarına göre, sanayicilerin 2011 yılında genel anlamda istihdam artışının sürmesini, en büyük artışın ise mermer-taş, toprak, inşaat sektöründe olmasını beklediğini bildirdi. Keçeci, 2011 Denizli Sanayi Odası Genel Görünüm Anketi sonuçlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
DSO;nun her yıl üyeleri arasında ;Denizli Sanayisi Genel Görünüm Anketini gerçekleştirerek, Mart ayı içinde bu anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştığını hatırlatan Keçeci, 2011 yılında da DSO üyelerinin sorunlarını, isteklerini kapsayan bir anket çalışması yaptıklarını ifade etti.
Keçeci, ankette, Denizli sanayisinin üretim, kapasite kullanımı, satış, sipariş, karlılık, yatırım, ihracat ve istihdam gibi konulara ilişkin sorulara yer verildiğini dile getirerek, ;;2011 Yılı Genel Görünüm Anketi, krizin derin izlerinin hissedildiği 2009 yılı ve ardından gelen 2010 yılı anketlerine göre beklentiler açısından daha iyi bir görüntü çiziyor. 2010;da yaraların sarıldığını gösteren anket, 2011 yılında da düzelme ve iyileşmenin süreceğine işaret ediyor;; dedi.

İSTİHDAMDA ARTIŞ
Anket sonuçlarına göre, geçen yıl ortalama çalışan sayılarında yüzde 18;lik bir yükselişin olduğuna dikkati çeken Keçeci, şunları kaydetti: ;;Global krizin en çok etkilediği alanlardan biri olan işgücü piyasasındaki düzelme 2010;da belirgin bir biçimde hissediliyor. SGK tarafından açıklanan SSK;lı istihdamı verileriyle örtüşüyor. 2010 yılında toplam SSK;lı istihdamı yüzde 15;lik bir artış ile 134 bin 898;den 154 bin 977;ye çıktı. Her 5 sanayiciden 4;ü ;istihdamım arttı ya da aynı kaldı; diyor.
Denizli sanayisi sektörel bazda incelendiğinde, istihdamdaki en olumlu tablo, yüzde 77,78 oranında ;istihdamım arttı; diyen mermer-taş, toprak, inşaat sektöründe görülüyor. Onu yüzde 72,73 ile ana metal, madeni eşya ve makine sektörü izliyor. İstihdamını en az artıran sektör ise, geçen yılın en olumlu sektörü olan elektrik elektronik ve kablo sektörü. İstihdamın en yoğun olduğu tekstil ve konfeksiyon sektöründe ise ;istihdamımızı artırdık; diyenlerin oranı yüzde 46,34 oranında. Ayrıca istihdamdaki 2011 yılı beklentileri incelendiğinde, genel anlamda istihdam artışının süreceği, tekstil ve konfeksiyon sektörünün ölçülü bir artış yaşayacağı, ama en büyük artışın mermer-taş, toprak, inşaat sektöründe olacağı anlaşılıyor.;;
Keçeci, yine ankete göre, 2010;da neredeyse her 3 sanayiciden birinin üretim, iç ve dış satış ile yeni siparişlerinin artırdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:  ;;Bu rakamlar geçen yılın anketinde 2009 için tam tersi bir görünüm sergiliyordu. Sektörel açıdan bakıldığında ortalamayı özellikle elektrik elektronik ve kablo sektörünün yukarıya çektiği gözleniyor. Bu sektörde üretimin arttığını belirtenlerin oranı yüzde 100. Aynı biçimde iç ve dış satışların arttığını bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 68,37 ve yüzde 100.
Yeni siparişlerdeki artış ise yüzde 72,73 olarak belirtiliyor. Bununla birlikte, mermer-taş, toprak, inşaat sektörü 2011 yılına en olumlu bakan sektör. Bu sektörde ;üretimim artacak; diyenler yüzde 90;a ve ;iç satışım artacak; diyenler yüzde 80;e, ;dış satışım artacak; diyenler yüzde 100;e ve ;yeni siparişlerim artacak; diyenler ise yüzde 85,71;e çıkıyor.;;
Hammadde maliyetlerindeki artışın 2010;a damgasını vurduğunu savunan Keçeci, ankette sanayicilerin yüzde 83,13;lük bir oranla hammadde ve ara malı maliyetindeki artış yaşadıklarını söylediklerini, bunu yüzde 67,50 ile istihdam ve yüzde 67,47 ile enerji maliyeti yaşandığı cevaplarının izlediğini kaydetti.

YATIRIM ORANLARI
Ankete göre, sanayicinin 2010 yılında yatırım hareketliliğine işaret ettiğini belirten Keçeci, ;;Ankete yanıt verenlerin yüzde 60,42;si, 2010;da yatırım yaptığını açıklıyor. Oysa bu oran 2009;da yüzde 43,97 düzeyindeydi;; dedi.
Keçeci, yatırım türlerine bakıldığında ise yeni yatırıma gidenlerin oranının ise yalnızca yüzde 17,71 olduğunu, en çok yatırımın yüzde 37,50 ile modernizasyon alanında olduğunu kaydederek, ;;Bununla birlikte 2011 yılı yatırımlar bakımından umut vaat ediyor. Denizlili sanayicilerin yüzde 51,25;i yurt içinde yatırım yapmayı düşünürken, yurt dışına yatırım söz konusu olduğunda bu oran yüzde 12,50;ye iniyor;; dedi.
Ankette var olan işi dışında farklı bir iş koluna yatırım yapmayı öngörenlerin daha çok gıda ve organik tarım sektörünü tercih ettiğinin görüldüğü bilgisini veren Keçeci, yeni ve farklı bir yatırım söz konusu olduğunda tekstil ve konfeksiyonun ise en altlarda sıralarda yer aldığını, bunun da sektörün son yıllarda pek de gözde olmadığının önemli bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER