banner249

Şimşek, “Kabul etmiyoruz”

Åžimşek, yaptığı yazılı açıklamada, taslakta grev hakkının ısrarla yok sayıldığına dikkat çekerek, “grev hakkımızı yasal güvence altına almak yerine kamu görevlileri hakem kurulu’nun kararlarına kesinl

Şimşek, “Kabul etmiyoruz”
banner240
Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, taslakta grev hakkının ısrarla yok sayıldığına dikkat çekerek, “Grev hakkımızı yasal güvence altına almak yerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun kararlarına kesinlik kazandırılarak greve zımnen yasak getirilmek istenmektedir. Hükümet bununla da yetinmeyerek Kamu Görevlileri Hakem Kurulu;nun bileşimini Hükümet ağırlıklı oluşturmuştur. Taslağa göre 11 kişiden oluşacak Kurulda Hükümet 6 üye ile çoğunluğu sağlayacaktır. Çünkü 4 üyeyi doğrudan atamakta, 7 öğretim görevlisi içinden birini bakan seçmekte ve Meclis;te çoğunluğu elinde bulunduran Hükümetin oyuyla seçilen Sayıştay Başkanı da Kurula Başkanlık etmektedir. Daha da çarpıcı olanı konfederasyonlar tarafından önerilen 7 öğretim üyesi içinden birini bile Bakan seçmektedir. Hükümet yüzde birlik bile risk almak, işi şansa bırakmak istemiyor! Sanırız bunun dünyada başka bir örneği yoktur” dedi.

TASLAK ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİYOR!
Taslakta Hizmet Kolu sözleşmeleri için yapılacak toplu sözleşmenin kapsamını daha da daraltılmış olup yetkili sendika ile yapılmasının öngörüldüğünü belirten Şimşek, “Genel toplu sözleşme için getirilen "en çok üyeye sahip üç konfederasyon" mantığı hizmet kolu toplu sözleşmelerinde yok sayılıyor. Oysa toplu sözleşme sistemi bir bütünlük içerisinde olmalı ve birbirini tamamlamalıdır. Diğer bir "icat" ise hizmet kolu toplu sözleşmeleri içerisinde düzenlenmiştir: Bağlı olduğu konfederasyonu genel toplu sözleşme görüşmelerine katılma yetkisi olmasına rağmen katılmaz ise, sendika o hizmet kolunda "yetkili" olsa bile hizmet kolu toplu sözleşmesine katılamayacak. Bu açıkça üstü örtülü bir tehdittir. Bir sendikanın yetkisinin gaspıdır. Her sendikanın kendi üyesi adına toplu sözleşme yapma ilkesine aykırıdır” şeklinde konuştu.

KABUL ETMİYORUZ!
KESK olarak böyle bir yasa taslağını ve yaklaşımı kabul etmediklerini ifade eden Şimşek, “Konfederasyonumuz özgür toplu sözleşme ve grev hakkımızın gereğinin yapılması için taslak TBMM alt komisyonlarında iken görüş ve önerileriyle müdahalede bulunacaktır. Her şeye rağmen yasa taslağı Meclis Genel Kuruluna bu haliyle gelir ise illerden yöneticilerimiz Ankara’ya gelecek ve yasa Meclis;te görüşüldüğü sürece Ankara;da olacaklardır. Yöneticilerimiz Meclis;e yürüyerek grev ve özgür toplu sözleşmeye dair taleplerimizi bir kez daha ifade edecektir. Aynı günlerde tüm illerde de merkezi alanlarda oturma eylemleri yapılacaktır.  Bu eylemler vizite hakkı da kullanılarak güçlendirilecektir. Aynı süreçte çadır kurulacak, serbest kürsü oluşturularak dayanışma ve desteğe gelen tüm emek dostlarının burada görüşlerini ifade etmesi sağlanacaktır.  Yani 8 Ekim;de Sıhhiye;de onbinlerin oluşturduğu Emekçilerin ve Ezilenlerin Sokak Meclisi;nin grev ve toplu sözleşme hakkını konu alan oturumu gerçekleştirilecektir.

Her ne kadar Hükümet Grev hakkımızın yasal güvence altına alınması niyetinde değilse de, toplu sözleşme sürecinde taleplerimiz kabul edilmez ise, KESK, GREV yapacaktır. Buradan tekrar ifade ediyoruz. En temel hakkımız olan Grev hiç bir yasa ile engellenemez. Toplumsal gerginliğin ve doğal afetin yaşandığı bugünlerde Siyasi iktidar kamu emekçilerinin kazanılmış hak ve çıkarlarına saldırmamalı, gasp etmemelidir. Çalışma yaşamını demokratikleştirecek, özgür toplu sözleşme ve grev hakkımızın önünü açacak bir düzenleme yapmalıdır” diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER