banner249

Bakan Zeybekci, Avrupalılar’a 15 Temmuz’da yaşananları anlattı

Cuma günü bir takım diplomatik temaslarda bulunmak üzere Avrupa Birliği’nin kalbi kabul edilen Belçika’nın başkenti Brüksel’e hareket eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin heyetinde, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin de yer aldı.

Bakan Zeybekci, Avrupalılar’a 15 Temmuz’da yaşananları anlattı
banner240


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Belçika ziyareti kapsamında öncelikle Ticaretten Sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Cecilia Malmström ve Ulaştırmadan Sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Violetta Bulc ile ikili görüşmelerde bulundu. Ardından Knack Dergisi’nden Jeoren Zuallaert’e özel röportaj verdi ve 15 temmuz darbe girişimi ile sonrasında yaşananlar ve bunun Türk ekonomisine etkilerini anlattı. Türkiye’deki yatırım imkanları ile 65’inci hükümetin AB’ye bakışı ve hedeflerini aktardı.

Ekonomi Bakanı Nihat  Zeybekci, Brüksel merkezli think tank (düşünce) kuruluşu CEPS Politika Enstitüsü’nün Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi (CEPS)'nde gerçekleştirdiği toplantıda da Türkiye’de Siyasi Ekonomik gelişmeler ve Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi hakkında konuştu.

Avrupa basınıyla buluştu

Bakan Zeybekci, CEPS’in “Türkiye: Siyasi-Ekonomik Gelişmeler ve Gümrük Birliğinin Geleceği” başlıklı etkinliğinin ardından düzenlediği basın toplantısında Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik birlikteliği değerlendirdi. Türkiye’deki gündem ve gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Tüm dünyada yeni ekonomik bloklardan oluşan bir sistem kurulduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye’nin ekonomi, rekabet, bilim, teknoloji, demokrasi, özgürlük ve insan hakları gibi her alanda AB standartlarına ulaşma yönünde etkili ve önemli adımlar attığına dikkati çekti. Zeybekci, “Türkiye’nin AB’ye üye olması çok önemli ama bizim için daha önemli olan Türkiye’nin AB standartlarına ulaşmasıdır” dedi.

Zeybekci: “Gümrük Birliği, tek taraflı bir antlaşma olarak kalamaz!”

Konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile hükümetlerinin, kuruluşundan itibaren AB ile birlikte olmak için bir gayret gösterdiğine de işaret eden Zeybekci, Gümrük Birliği ile olarak “1996’da Gümrük Birliği Antlaşması uygulamaya sokulurken genel öngörü Türkiye’nin AB’ye birkaç sene içinde tam üye olması yönündeydi. Üye olmadan önce Türkiye’nin ekonomik anlamda hazırlık dönemi olarak dizayn edildiği bir antlaşmaydı. Ve bir antlaşma düşünün ki karar alma mekanizmasında yoksunuz; AB’nin sizin için aldığı tüm kararları kabul etmek zorundasınız. Üçüncü ülkelerle AB’nin imzaladığı tüm anlaşmalarda da otomatik tarafsınız” diye konuştu.

Bakan Zeybekci, Türkiye’nin ciddi bir devlet olduğunu da vurguladı. Zeybekci, “Biz bu imzanın arkasında ne pahasına olursa olsun duruyoruz. Ancak, bu antlaşmanın düzeltilmesi gerekiyor. Gümrük Birliği, tek taraflı bir antlaşma ve iyileştirilmesi lazım” dedi.

Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği antlaşmasını güncelleştirip, genişletmesi gerektiğini de dile getiren Zeybekci, Türkiye’nin karar alma mekanizmasında yer alacağı tarım, gıda, hizmetler ve kamu alımları alanlarında Gümrük Birliği'nin genişletilmiş şekilde güncellenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Gümrük Birliği güncelleme görüşmelerinin 2017’nin başında başlayacağını hatırlattı.

Zeybekci: “Bulunduğumuz coğrafya, bizim kaderimiz olmuş!”

Türkiye’nin tarih boyunca tüm medeniyetlerin buluştuğu bir noktada olduğunu da anımsatan Bakan Zeybekci, “Türkiye’nin coğrafyası, kaderidir!” dedi.

Zeybekci, Gümrük Birliği’nin AB ve ABD arasındaki TTİP antlaşmasına ilişkisine yönelik ise, “Bizim, Amerikan ürünlerinin Türkiye’yi tek taraflı işgaline izin vermemiz mümkün değil! Burada bir sonuç almak istiyoruz. Olumlu gelişmeler de var. İnanıyorum ki, kısa zamanda AB ile Türkiye’nin menfaatlerine yönelik güzel şeyler yaşanacak” diye konuştu.

Brexit’le ilgili olarak, bir ülkenin halkının demokratik bir şekilde gösterdiği iradeye herkesin saygı göstermesi gerektiğini ifade eden Bakan Zeybekci, “AB’den fiili olarak ayrıldığı gün devreye girecek olan İngiltere’yle imzaladığımız geniş kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (STA), bizim için önemli” dedi.

Zeybekci: “Türk ekonomisi, basınç testini geçti!”

Zeybekci, FETÖ darbe girişimi ile ilgili olarak ise, “Türk ekonomisi, 15 temmuzda terörist bir darbe girişimi ile 20 barlık basınçtan 30 ya da 40 bara değil, birden 200 bara çıkarılan bir basınçla test edildi ve bu hayati testten sağlam bir şekilde çıktı!” dedi.

Darbe girişiminden hemen sonra, ilk iş günü olan 18 Temmuz sabahı Türkiye’de bankaların, borsanın ve EMTİA piyasalarının açıldığını anımsatan Bakan Zeybekci, “Herkesin iyi bildiği gibi Türkiye’de, bundan sonra dünya demokrasi tarihinde altın harflerle yer alacak bir sivil demokrasi zaferi yaşandı!” ifadesini kullandı.

Zeybekci: “Türkiye’ye dair göstergeler olumlu”

Türkiye’nin dünyanın 18’inci büyük ekonomisi olduğunu da söyleyen Zeybekci, “8 aydır bütçe fazlası veren Türkiye, bütçe açığında Avrupa’nın hemen hemen tamamından daha iyi. Türkiye’de banka sermaye yeterlilik oranı, 25 AB ülkesinden daha iyi durumda. Sermaye yeterlilik oranı, yüzde 15 seviyesinde. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biriyiz. 2008’deki global krizden sonra AB’de çalışan sayısı 4 milyon azalırken, Türkiye’de ise 7 milyon arttı” dedi.

Zeybekci: “AB’nin Türkiye’ye ilgisi, yadsınamaz bir gerçek”

Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 49’unu AB ülkeleri ile gerçekleştirdiğini de belirten Bakan Zeybekci, alınan doğrudan yabancı yatırımların yüzde 75’inin AB’den kaynaklandığını ifade etti. Zeybekci ayrıca, 10 yılda Türkiye’nin milli gelirin 20 bin doların üzerine çıkacağına dikkati çekerek, “Türkiye, yatırım yapılabilecek en cazip ülke. Moody’s, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir tık altına indirdi. O’nun bu kararından sonra, 1 hafta içinde Türkiye’ye 604 milyon dolar girişi oldu” diye konuştu.

Zeybekci: “Türkiye, mazlumlara kucak açan büyük ve güçlü bir ülke”

Türkiye’nin 2 milyon 700 bin Suriyeli ile 300 bin Iraklı sığınmacıya da ev sahipliği yaptığını aktaran Bakan Zeybekci, resmi olarak 12-13 milyar avro civarında bir harcama yapıldığını, STK ve yerel yönetimlerin harcamalarıyla bu tutarın çok daha fazla arttığını ifade etti.

Zeybekci, Belçika sokaklarında askeri kamyonlar ile sokak köşelerinde ağır silahlı askerler olduğunu hatırlatarak, “Türkiye, emin olun ki bundan kötü değil!” dedi.

Belçika’dan Rusya Federasyonu’na geçtiler

Görüşmelerin verimli geçtiği Belçika programının sonunda Ak Parti Brüksel Temsilciliği’ni de ziyaret eden ve çalışmaları hakkında bilgi alan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile beraberindekiler, yeni hizmete giren Türk fabrikalarının açılışını yapmak için Tataristan'ın başkenti Kazan'a gitti. Havaalanında, Bakan Zeybekci’yi aralarında Tataristan Cumhurbaşkanı Rustem Minnikhanov ile Türk yetkililerin de yer aldığı bir heyet karşıladı.

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER