banner249

Yeni döneme hazır olun

1 Ocak 2014 tarihinden itibaren büyük işyerlerinin yanı sıra ‘riskli’ sınıfta yer alan küçük esnaf da iş güvenliği uzmanı, hekim ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmak zorunda olacak.

Yeni döneme hazır olun
banner240

Bu uygulamaya geçmeyenlere ise ilk tespitte 5 bin 390 lira ceza kesilecek. Apartmanlardaki zorunluluk ise 1 Ocak 2016 tarihinde başlayacak. 30 Haziran 2012’de Resmi Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işyerlerine 30 Aralık 2012’ye kadar süre tanındı. Kanuna göre tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre farklı tarihler var. 


Risk değerlendirmesi yapılması, çalışan temsilcisi seçilmesi, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitilmesi, sağlık gözetimi gibi yükümlülükler şu an ‘tüm işyerleri için’ zaten yürürlükte. Çoğu işyeri hâlâ başta çalışan temsilcisi olmak üzere bu yükümlülükleri hayata geçirmemiş durumda. 

CİDDİ PARA CEZALARI KESİLECEK 
Son olarak 1 Ocak 2014’ten itibaren pek çok işyerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli istihdam etme yükümlülüğü devreye girecek. Yılbaşıyla birlikte Çalışma Bakanlığı’nın denetimleri de artacak. Dolayısıyla yılın ilk günlerinde işyerleri ciddi para cezalarıyla karşılaşabilirler. 

RİSKLİ SINIFINDAKİ İŞYERLERİ 
1 Ocak’tan itibaren sadece büyük işyerleri değil, meslek kodu itibarıyla ‘riskli’ ilan edilen iş kollarındaki küçük esnaflar da bu yükümlülüğü yerine getirmek zorunda. Örneğin; Erkek berberleri, Kadın kuaförleri, Hamamlar saunalar, Solaryumlar, Ayakkabı tamircileri, Lunaparklar, Fizyoterapi merkezleri, Diş hekimleri, Çağrı merkezleri, Özel güvenlik faaliyetleri 15 gün içinde mutlaka hizmet iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeliyle ilgili eksikliklerini gidermek zorundalar.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER