banner249

104 riskli alan var

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Koç, Türkiye genelinde 13 binden fazla bina, 60 binden fazla bağımsız bölümün riskli yapı olduğunu kaydederek, “Kentsel Dönüşüm Yasası ile deprem veya afet sonrasında yara sarmayı değil, deprem ve afet olmadan yara almamayı hedefliyoruz” dedi.

104 riskli alan var
banner240

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen, ‘Kentsel Dönüşüm ÇalıştayıAfyonkarahisar’da başladı. 


Gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Koç, 6306 sayılı ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ kapsamında Türkiye genelinde yapılan çalışmalardan bahsetti. 

Yasanın, kentlerde daha daha dayanıklı ve sosyal donatıları yüksek yaşam alanları oluşturmak olduğunu kaydeden Koç, “Kentsel dönüşüm kaçak, ruhsatsız, yapımı ve projelendirilmesi aşamasında hiçbir mühendislik hizmeti almamış yapıların dönüşümü ile ilgili 6306 Sayılı Kanun, Van depreminden sonra başladı ve 2012 yılı 31 Mayıs’ta yayınlanarak yürürlüğe girdi. 

Bu kanundan öncede kentsel dönüşüm yapılıyordu, ancak bu kanunun ana ekseni afet riskinin ortadan kaldırılması” dedi. 

Yapılan çalışmalar kapsamında Türkiye genelinde 104 tane riskli alan ilan edildiğini, bunlardan 2 tanesinin de Afyonkarahisar’da olduğunu dile getiren Koç, “Afyonkarahisar’daki bu alanlarla ilgili yetkiyi belediyemize verdik. Uygulamalar belediye tarafından yürütülecek. Bunun haricinde bütün teknik ve finans konusunda kendilerine her türlü desteği sağlayacağız” diye konuştu.

“MÜLK SAHİPLERİNE 18 AY BOYUNCA KİRA DESTEĞİ SAĞLIYORUZ” 
Yasa kapsamında riskli alanlar dışında vatandaşların kendi binalarının risk tespitlerini yaptırarak bu yasada yer alan hükümlerden faydalanacakları bir sistemimiz daha geliştirdiklerini vurgulayan Koç, şunları söyledi: “Bu kapsamda Türkiye genelinde 600 tane kurum ve kuruluşa riskli yapıların tespiti için lisans verdik. 

Türkiye genelinde 13 binden fazla yapı ve 60 binden fazla bağımsız bölüm şuan itibari ile riskli olarak tespit edildi ve bu kanun kapsamındaki finansal desteklerden faydalanarak dönüşümlerini gerçekleştiriyorlar. Bunlardan 34 tane ve 174 bağımsız bölüm Afyonkarahisar’da. Daha önce de kentsel dönüşüm yapılıyordu, ancak bu kanunun en büyük özelliği yürürlükte olan mevzuatın bir bütünlük yapısı yoktu, yaptırım gücü yeteri kadar yoktu ve finansal açıdan da yeterli değildi. Bu kanunla birlikte üçüncü bir uygulama, yaptırım getirildi. 

Özellikle mülk sahipleri ile anlaşma sağlandı ve dönüşümü bekleyen binaların önü açıldı. Bu kanun en büyük getirisi ise finansal destekler. Kanun kapsamına giren binalar tapudan, belediye, noter ve bankalardaki vergi ve harçlardan muaf. Bunun haricinde Bakanlık olarak da riskli yapılara ya 18 ay boyunca kira desteği ya da bankalardan alacakları krediye faiz indirimi sağlıyoruz. Dolayısı ile vatandaşın dönüşümünü gerçekleştirmesi için güzel bir imkan sunuyoruz.” 

“DEPREM VE AFET OLMADAN YARA ALMAMAYI HEDEFLİYORUZ” 
Türkiye genelindeki binaların deprem başta olmak üzere bir çok afete karşı dayanıklı olmadığı gerçeğinin altını da çizen Koç, “Bunu yaşadığımız depremlerde de görüyoruz. Bu kanun ile birlikte artık, deprem veya afet sonrasında yara sarmayı değil, deprem ve afet olmadan yara almamayı hedefliyoruz. En büyük amacımız bu” dedi. 

Termal bir otelde gerçekleştirilen toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Koç’un, yanı sıra Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Çevre ve Şehircilik İl Müdürü H.Vahit Okumuşer, ilçe belediye başkanları ve Türkiye’nin bir çok kentinden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli ve yapı denetim firmaları temsilcileri katıldı. Çalıştay, açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen oturumlar ile devam etti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER