banner249

Türkiye’de kriz çıkması mümkün değil

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye ekonomisinin geneline bakıldığında diğer gelişmekte olan ülkelerden ayrışarak iyi bir performans gösterdiğini ve herhangi bir ekonomik kriz yaşanma ihtimalinin mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye’de kriz çıkması mümkün değil
banner240

FED’in açıklamalarının Standart&Poors’un yapmış olduğu açıklamanın paralelinde olduğunu söyleyen Zeybekçi, “Önümüzdeki süreçle ilgili Türkiye olarak 5 kriterden yapılan bir değerlendirme var. 


Yapılan değerlendirmelerden bir tanesi de cari açıkla ilgili bir değerlendirme. Bu değerlendirmelerde Türkiye diğer gelişmekte olan ülkelerle aynı sonuçları gösterirken, cari açıkla ilgili son dönemde son olaydaki bazı rakamlardan dolayı açık vermekte. Ekonomik olarak bir değer ifade etmese de cari açık olarak algılanmaması gereken altın ithalatında net açık verdiğimizden dolayı, şu anda yüzde 7’nin üzerinde bir cari açık görüyoruz. 

Altın hariç bu yüzde 6,5 civarındadır. Bu rakam alındığı zaman Türkiye diğer ülkelere göre kırılgan değil, ortalama ülkeler gurubundadır. Kaldı ki Türkiye’nin son bir yıllık sürece baktığımız zaman gerek faiz oranlarında gerekse TL değerinde 15 gelişmekte olan ülkenin içinde ayrışarak iyi bir performans göstermiştir. Yani Türk Lirası yüzde 30 civarında değer kaybını son 13 ayda yaşadı. 

Ama bunun yüzde 14’ünü 17 Aralık’a kadar yaşadı. 17 Aralık’tan bu zamana kadar da yüzde 16 civarında TL’nin değer kaybı var. Bu istikrarsızlık endişesiyle yaşanan bu durumun geçici olduğuna inanıyorum. Zaten geçici olduğunu tüm Türkiye görüyor” dedi.

KAYITDIŞI EKONOMİ AYRI BİR GÜÇ KAYNAĞI
Türkiye’nin son 15 yılda enflasyonda sağlıklı ve iddialı bir şekilde aşağıya doğru trend gösterdiğini belirten Zeybekçi şunları söyledi: “Bu trendi devam ettiriyoruz. Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla ölçülemeyen bazı özellikleri var. Türkiye’de yüzde 12,5 tasarruf oranlarıyla Türkiye’nin kalkınma performansını göstermesini beklemek, pek matematik kurallarına uymamaktadır. 

Türkiye’nin ölçülemeyen şekilde kayda geçirilmeyen bir ekonomisi de var. Bu ekonomisiyle Türkiye’nin her ne kadar istemesek de tasvip etmesek de Türkiye için ayrı bir güç kaynağıdır. Onun için ben Türkiye ekonomisi anlamında bir loto tahmincisi gibi kur, faiz, enflasyon rakamlarına bakmaktansa, Türkiye ekonomisinin geneline bakmak lazım. 

Genel itibariyle baktığımızda Türkiye ekonomisi tüm göstergelerin önümüzdeki süreçte çok daha olumlu hale geleceğini umuyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde daha güzel sonuçlar olacak. Ve biz bunu son 1,5 aydan beridir söylüyoruz. Bu olumsuzlukların içinde bir kriz çıkmaz ve çıkmayacaktır. Önümüzdeki dönemde Türk ekonomisi ayrışarak, 2023 hedeflerine doğru sağlıklı bir şekilde yoluna devam edecek.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER