banner249

Tarih gün yüzüne çıkıyor

denizli'de bulunan laodikya antik kenti kazı heyeti başkanı prof. dr. celal Åžimşek, ''laodikya'da 2011 yılı kazı çalışmalarını kentin en önemli eserlerinden olan, kentin ku

Tarih gün yüzüne çıkıyor
banner240

Denizli;de bulunan Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, ;;Laodikya;da 2011 yılı kazı çalışmalarını kentin en önemli eserlerinden olan, kentin kurucu tanrısı Zeus Laodikeus;un heykel başını bularak başlattık;; dedi.
Prof. Dr. Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, antik kentteki kazı çalışmalarının 2008 yılından itibaren kesintisiz sürdürdüklerini ifade etti. Kentin Tapınak olarak bilinen bölümünde Kuzey Tiyatrosu;na giden yolda yürütülen kazı çalışmaları sırasında kentin kurucu tanrısı Zeus Laodikeus;un heykel başının ortaya çıktığını bildiren Şimşek, şöyle konuştu: ;;Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü olarak yürüttüğümüz çalışmalar sırasında Laodikyalı sanatçıların bütün marifetlerini göstererek hazırladıkları kentin kurucu tanrısı Zeus Laodikeus heykel başına ulaştık. Bu başın 30 santimetrelik bir heykele ait olduğunu belirledik. Heykel başı, tapınağın imparatorlar ve tanrılar için yapıldığını gösteriyor. Geç Hadrian, Erken Antoniler dönemine ait olan bu heykel başının M.S. 130-140;lı yıllarda yapıldığını tespit ettik. Yaklaşık 130 santimetrelik bir heykele ait olduğu sanılan 25 santim uzunluğundaki heykel başı ince gözenekli, beyaz mermerden yapılmış. Bu heykel başı Laodikya;da antik dönemde heykeltıraşlığın ne kadar ileri aşamada olduğunu gösteren nadir örneklerden biridir.;;
Bulunan heykel başının kazı çalışanları üzerinde pozitif bir enerji oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Şimşek, ;;Kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkardığımız bu tür ender eserler bizim çalışma azmimizi artırıyor. Laodikya;da 2011 yılı kazı çalışmalarını kentin en önemli eserlerinden biri olan, kentin kurucu tanrısı Zeus Laodikeus;un başını bularak başlatmış olduk. Bir anlamda 2011 yılını kentin tanrısının başını bularak taçlandırdık;; dedi.
Bu yılki kazı çalışmalarında 300 kişinin görev alacağını bildiren Şimşek, bu yıl yapacakları çalışmalarla kentin tarihi yapısını daha da canlandıracaklarını sözlerine ekledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER