banner249

Demiryolu;na öncelik verilmeli

denizlili ihracatçılar, artan petrol fiyatlarına karşı ürünlerini daha ucuz şekilde limana ulaştırmak ve navlun giderlerini düşürmek için demiryolunun bir an önc

Demiryolu;na öncelik verilmeli
banner240

Denizlili ihracatçılar, artan petrol fiyatlarına karşı ürünlerini daha ucuz şekilde limana ulaştırmak ve navlun giderlerini düşürmek için demiryolunun bir an önce hizmete açılmasını istedi.
Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformuna (Denizli Platformu) üye sivil toplum kuruluşları, TCDD 3. Bölge Müdürü Sabahattin Eriş ve 7. Bölge Müdürü Enver Timurboğa;dan Denizli-İzmir demiryolundaki çalışmalar hakkında bilgi almak üzere Pınarkent;te bir toplantı yaptı.
Denizli Platformu Sözcüsü olan Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili başkanlığında yapılan toplantıya, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Sanayi Odası Başkanı (DSO) Müjdat Keçeci ve platformu oluşturan diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, demiryolunun Denizli için çok önemli olduğunu belirterek, ;;Ülkemiz için önemli ama Denizli için çok önemli. Denizli;nin özellikle limana ulaşması, yani denize ulaşması buna bağlı. Kaklık;tan başlayan, Denizli;yi içine alan, İzmir Aliağa Nemrut Limanına kadar bir bağlantı söz konusu. Bölge Müdürlerimiz bu konuda bize bilgi verecekler;; dedi.
Navlun giderlerinin yüksekliğinden yakınan Tefenlili, şunları kaydetti:  ;;Sanayicimizin büyük navlun giderleri, hem OSB;nin hem mermercilerimizin ciddi şekilde navlun giderleri yüksek. Eğer biz bunu bir an evvel çözersek sanayicimize bu maliyet yönünden ciddi şekilde katkıda bulunacaktır. Denizden gideceği yere kadar olan navlunun bedeliyle, Denizli;den İzmir;e kadar olan navlun hemen hemen birbirine eşdeğerdir. Bu diğer ülkelerle baktığınız zaman ciddi şekilde maliyet getiren haksız rekabet gibi gözüküyor. Bir an evvel bunun sonuçlanmasını istiyoruz. Onun için bu toplantıyı hem yerinde görelim inceleyelim, hem de yerinde bakalım diye yaptık. Platform toplantısını tek maddelik yaptık ve bu konuda bilgilenelim istedik, sonucunu alalım istedik.;;
TCDD 3. Bölge Müdürü Eriş, Denizlilerden özür dileyerek başladığı konuşmasında, ;;Hakikaten yol yapımı biraz gecikti. Gecikmesinin esas nedeni, İzmir-Denizli arasındaki demiryolunun tamamen alt yapısını yeniliyoruz. Geçen sene biliyorsunuz Nazilli yolunu bitirmiştik, şu anda Nazilli-Denizli arasında çalışıyoruz. Yaklaşık 20 kilometrelik bir kesim kaldı. Haziran ayı başında açmayı planlıyoruz. Büyük bir hızla çalışıyoruz. Şu ana kadar Türkiye;de hat anlamında altyapısı da rehabilite edilen tek hat bu hat. Buna çok büyük önem verdik. Çünkü çok büyük yük taşımacılığının yapılacağını düşünüyoruz. Eğer büyük bir aksaklık olmazsa Goncalı-Nazilli arasının Haziran ayında biteceğini tahmin ediyoruz;; dedi.
Eriş, Goncalı-Denizli arasındaki çalışmalar için Koruma Kurulu;nun da yerinde incelemelerde bulunduğunu, Laodikya antik kentinin yakınından geçen hattın yenileme çalışmaları için kendilerine yardımcı olunmasını istedi.
TCDD 7. Bölge Müdürü Timurboğa da, Kaklık Lojistik Merkezi için şimdiye kadar 3 milyon 172 bin lira harcama yapıldığını, 2011 yılında 15 milyon liraya mal olacak ikinci etabın da tamamlanmasıyla gelen-giden yük taşımacılığının, yıllık 250 binden 1 milyon tona çıkacağını vurguladı.
DTO Başkanı Özer de, ;;Denizli deyince aklımıza öncelikle ihracat geliyor. İhracat olan bir yerde muhakkak taşımacılık çok önemlidir. Biz özellikle yaşanan bu sıkıntılardan sonra en çok söz ettiğimiz konu neydi? Maliyetlerin indirilmesi. Maliyetlerin indirilmesi noktasında da gerçekten bu başta petrol fiyatlarındaki yükselmeden dolayı da bizim yaklaşık yıllardan beri düşündüğümüz demiryolu taşımacılığı. Demiryolu taşımacılığında Organize Sanayi;den Aliağa;ya ulaşmayı düşünüyorduk. Bu da bu uğurda atılmış bir adımdır;; diye konuştu.
Toplantıdan sonra platform üyeleri, Kaklık;taki lojistik merkezde incelemelerde bulundu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER