banner249

Konut alacaklara uyarı!

Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği, konut alacakları uyardı. DEİM Başkanı Demirten, açıklama da, müteahhitlerin geçmişine bakmanın önemli olduğuna değinerek, insanların çok çeşitli fedakarlıklarda bulunarak ve içinde huzurlu bir hayat sürmek veya birikimini yatırıma dönüştürmek amacıyla, konut ve işyeri edinme çabalarının bazen hüsranla, mağduriyetle sonuçlandığını dile getirerek, yığınlarla mağduriyet davalarının gündeme geldiğini söyledi.

Konut alacaklara uyarı!
banner240

Açıklama da, ucuza mal etmek amacıyla vasıfsız elemanlarla iş yapılabildiği ve bununda yapılan binalara yansıdığı belirtildi. Sektörün en önemli problemlerinden birisinin de sektörde kalifiye eleman yetersizliği olduğuna vurgu yapılarak, Bu konuda mesleki eğitimlerin arttırılması gerekmektedir denildi.


 İskan ruhsatı nedir bilmeyenler için kısaca oturma raporu evinizin yaşanılabilir fiziksel yeterliliklere, sıhhi tesisat / elektrik / mimari vs.., sahip olduğunun ilgili belediye fen işleri ve imar müdürlüğü tarafından onaylanmasıdır. Oturma raporu almak ciddi bir bürokratik işlemdir; fiziksel yeterlilik haricinde inşaatı yapan müteahhidin ilgili vergi dairelerine ve sosyal güvenlik kurumuna borcu olmadığının onaylanması, proje mimar ve mühendislerinin onayı, vs… gibi daha bir çok onay gerekmektedir. Herhangi bir alıcı bu işlemleri tek başına yapamaz. Bu sebeple, oturma raporu olmayan bir evi almak çok çok risklidir. İskan Ruhsatı’nın neden alınamadığının ilgili imar ve fen işleri müdürlüklerinden öğrenilmesi gerekir. Burada en büyük sorumluluk inşaat müteahhidinindir.İskan Ruhsatı alınamayan bir konut onaylı projelere ve imar yönetmeliklerine aykırı olarak imal edildiyse, yıkıma kadar gidebilir, uyarılarında bulunuldu. 

Açıklama da dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında şu bilgilere de yer verildi.

Binayı yapan müteahhit’in güven vermesi
Deprem yönetmeliğine göre yapılmış yeni ruhsatlı olması. 
Sırf merkezde diye 30-40 yıllık tabutlara çuvalla para vermeyin.
Kışın bitip yazın, yazın bitip kış’ın gelmesi gibi bir gerçek var
Daire aldığımız bina 30 yıllık değil ya sadece 15 yıllık" demeyin çünkü 99 depreminden önce maalesef bu işe önem vermiyordu yönetimler. Bina ne kadar kaliteli mamüller ile yapılmış olsa da eğer hazır beton kullanılmamışsa tercih edilmemeli. 

Depremden önce yapılmışsa ve binayı yapan firma/müteahhit işini bilen ve sağlam işler yapan biri ise mecbur olmadığı halde hazır beton kullanmış olabilir. Zaten böyle bir şey yapmışsa o müteahhit’i takdir etmek gerekir. "Ne yapalım, yaşadığımız yerde yeni bina çok az, mecbur eski alıcaz restore edicez" demeyin. duvarlardaki alçı, mutfaktaki lüks, kapılardaki kaplama, yerdeki seramik depremde sizi koruyamaz. Denildi. Kısaca, yatırım ve konut almak isteyenlere şu tavsiyelerde bulunuldu. Müteahhit firmaların mutlaka geçmişlerine, fiyatlar kadar ciddi anlamda bakılmalı. Almak istediğimiz konut ya da iş yeri kentin değer kazanacak bölgesinde mi ? Müteahhit firmanın binayı zamanında teslim edip edemeyeceği ve kullanacağı malzeme ve işçiliğe önem vermeli. Yatırımcılarda, kira gelirleri açısından ileriye dönük, hesaplarını iyi yapmalı. 

Açıklamalarına yer verildi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER