banner249

Kayıtdışı istihdamda gençler ilk sırada

Türkiye genelinde işsiz sayısı 2013 yılı Haziran döneminde geçen yılın Haziran ayına göre 299 bin kişi artarak 2 milyon 525 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise 0,8 puanlık artış ile %8,8 seviyesinde gerçekleşti.

Kayıtdışı istihdamda gençler ilk sırada
banner240

TÜİK tarafından açıklanan Haziran işsizlik oranında geçen aya göre bir artış olmaması olumlu olarak değerlendirilse de, oranın aynı kalmasında istihdam edilenlerin sayısındaki artışın rolü büyük. Türkiye genelinde istihdam edilenlerin sayısı 2013 Haziran ayında, geçen yılın aynı dönemine göre artarak 26 milyon 319 bin kişiye yükseldi. 


Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı arttı. İstihdam edilenlerin %24,6’sı tarım, %19,1’i sanayi, %7,4’ü inşaat, %49'u ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün ve sanayi sektörünün istihdam edilenler içindeki payları arttı. Bir sanayi kenti olan Denizli’de de SGK verilerine göre Haziran ayında toplam aktif sigortalı çalışan sayısı, Mayıs 2013’e göre 4 bin 200 kişi artarak 175 bin 653’e ulaştı. 

İŞSİZ VE MESLEKSİZ GENÇLERİMİZ 
İşsizlik oranları hakkında açıklama yapan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Genel işsizlik oranı yerinde saysa da 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranında kayda değer bir artış yaşandı ve 15-24 yaş arası gençlerimizin işsizlik oranı 1,4 puanlık artış ile %17,1 oldu. İŞKUR verileri de genç işsizlerin sayısındaki bu artışı desteklemektedir. 15-24 yaş arası İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin sayısı Temmuz’da 581.518 iken, bu rakam Ağustos’ta 599.756’ya çıkmıştır. Bu rakamlar arasında dikkat edilmesi gereken nokta, bu 600 bin genç içerisinde her 3 gençten birinin (171 bin) nitelik gerektirmeyen meslekler için başvuru yapmış olmasıdır” dedi. 

Denizlili gençlerin güncel istihdam durumunu da değerlendiren Keçeci, “Denizli’de de benzer bir tablo olmakla birlikte Denizli İŞKUR’un özenli çalışmaları ve UMEM Beceri 10, işbaşı eğitimleri gibi meslek edindirmeye yönelik programlar sayesinde Denizli’ye kayıtlı 15-24 yaş arası 11 bin gencimizin 2.470 tanesi son 1 yıl içerisinde İŞKUR tarafından işe yerleştirilmiştir.” şeklinde konuştu. 

KAYIT DIŞI İSTİHDAMDA DA GENÇLERİMİZ İLK SIRALARDA 
Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan son yıllık verilere göre Türkiye’de genel olarak kayıt dışı istihdam oranımız %36. Kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu tarım sektöründe, kadınların oranı tarım dışı sektörlere göre oldukça yüksek iken, gençlerde durum farklı. Türkiye’de halihazırda çalışan her 2 gençten biri kayıt dışı olarak çalışıyor. 

Müjdat Keçeci, bu durumun başlıca nedeni olarak 15-24 yaş arasındaki gençlerimizin herhangi bir meslek sahibi olamayıp niteliksiz beden işçisi olarak istihdama katılmaları olduğunu belirtiyor. Keçeci ayrıca genç işsizler konusunda hassasiyet göstererek bu konudaki verileri sürekli takip ettiklerini belirtirken, işsizlik oranımızın tek hanelerde olmasının ve yerinde saymasının, ülke ekonomimiz için iyi bir geleceğin göstergesi olduğunu ancak ülke ekonomisinin üzerine yapılanacağı gençlerimizin durumunun dikkatle incelenerek gençlerimize meslek edindirmek yönünde yeni projelerin gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER