banner249

Kale’de biber kurutma dönemi başladı

denizli’nin kale ilçesinde yetiştirilen türkiye’de 3. patentli biberi olan kale biberi, defne ve kekik kurutma için kullanılan tesiste biberi kurutma çalışmaları yapıldı.

Kale’de biber kurutma dönemi başladı
banner240
Kale ilçesi Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Ahmet Gözlükaya’ya ait tesiste ilk çalışmalar olumlu yönde sonuç vermesi yetkilileri sevindirdi. Normal şartlarda kurutulan Kale biberi 10 günlük kuruma evresinin ardından 1 günde hızlı kuruması zaman tasarrufu sağlıyor. Tüketiciler tarafından iplere dizilerek, doğal ortam kurutulmayı bekleyen biber yaklaşık 2 ay boyunca kurutuluyor. Yapılan denemeler sonucu 10 gün normal şekilde dışarıda bekletilerek renginin tamamen kırmızıya dönüşmesi sağlanan biberler tohumları alındıktan sonra ikiye bölünüp kasalar içinde kurutma odalarına alınarak 1 gün içinde kaliteli bir şekilde kuruması sağlanırken, tam 11 günde kaliteli bir şekilde kurutuluyor.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yüksel Sözgen yaptığı açıklamada “Yaklaşık olarak Kale Biberi 600 dekar alanda 2500 ton üretimi yapılmaktadır. Biber yaygın olarak kurutmalık olarak tüketilmektedir. Kurutma sadece doğal yollarla yapılıyor. Kurutma atölyesi olmadığından dolayı defne ve kekik kurutulan tesiste ilk denemelerimizi yaptık. Denemeler sonucundan 2 aylık kuruma sürecini 11 güne düşürdük. Kuruma çalışmasını arttırdığımızda 11 günlük evre birkaç güne düşüyor. Çalışmalarımızın standart elde ettikten sonra çalışmalarının sonuçlarını biber üreticilerimizle paylaşacağız” dedi.

Kale Biberini internetten satışa çıkaran www.kalebiberi.com adlı sitenin sahibi Gürkan Çakanel, çalışmaların olumlu olması halinde arge çalışması yapılarak kurutma çalışmalarına katılacağını belirtti.
(AO-

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER