banner249

Dünyanın en büyüğü olacağız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, dünyadaki ekonomik daralmaya rağmen ihracatımızda artış yaşandığını belirtirken, “Biz inanıyoruz ki, bu ülkenin girişimcisi bizi dünyanın en büyük ihracatçılarından biri yapacak güçtedir” dedi.

Dünyanın en büyüğü olacağız
banner240

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Türkiye’nin geleceğinin konuşulduğu 2023 Türkiye İhracat Stratejisi Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na katıldı. Toplantıda Özer, Ekonomi Bakanlığı’nın gayretleriyle dolar kurunun 2.15-2.25 aralığında tutulmasını takdirle izlediklerini ifade etti. 


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin başkanlığında gerçekleştirilen 2023 Türkiye İhracat Stratejisi Koordinasyon Kurulu’nun 3. toplantısı, Ekonomi Bakanlığı’nda yapıldı. Necdet Özer, TOBB’u temsilen yaptığı konuşmada, Türkiye’nin her alanda büyük değişim ve dönüşüm sürecine girdiğini belirterek, “Esasen, Türkiye dünyanın yükselen pazarlarından biri haline geldi. Bu gelişmeler doğrultusunda dış ticaretin yapısında da dönüşüm süreci başladı. 

Artık savunma ve havacılık sanayi, yazılım ve bilişim, teknik müşavirlik, sağlık, ulaştırma, lojistik, müteahhitlik, eğitim sektörleri gibi ileri teknoloji ve hizmet sektörlerini dünya piyasalarında konuşur hale geldik. Dünyadaki ekonomik daralmaya karşın ihracatta ürün ve pazar yelpazemiz genişledi. İhracatçı firma sayımız arttı. Yurtdışında neredeyse gitmediğimiz pazar kalmadı. Biz inanıyoruz ki, bu ülkenin girişimcisi bizi dünyanın en büyük ihracatçılarından biri yapacak güçtedir.” dedi. 

2013 yılında TOBB’a bağlı Odalarımız vasıtasıyla yurtdışından gelen, önemli miktarı alıcılardan oluşan 65 iş heyeti, ihracat amacıyla yurtdışına giden 120 iş heyeti olmak üzere toplamda 185 yurtdışı organizasyonunun düzenlendiğini ifade eden Özer, “Bu hususta, Ekonomi Bakanlığımız ve yurtdışı teşkilatı ile yakından çalışıyoruz, Bakanlığımıza bu konuda vermiş olduğu destek için teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Ekonomi Bakanlığı'nın 2010/8 sayılı "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliği" kapsamında 12 Oda tarafından 21 adet rekabetçilik projesi başlatılarak 9 milyon dolara yakın proje onayı alındığını anlatan Özer, “Beklentimiz, daha fazla sayıda Odamızın bu desteklerden faydalanmalarını sağlayacak mekanizmaların hayata geçirilmesidir. Mevcut destek programından tebliğ gereği sadece il ticaret ve sanayi odalarımız faydalanabilmekte, ilçe odalarımız faydalanamamaktadır. Oysa ülkemizde bazı illerden büyük ticaret ve sanayi hacmine sahip ilçelerimiz mevcuttur. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için projeye başvuran işbirliği kuruluşları arasına ilçe ticaret ve sanayi odalarının da ilave edilmesini önermekteyiz.” şeklinde konuştu. 

İhracatın artırılmasının sadece pazar bulmaktan ibaret olmadığı düşüncesiyle AR-GE ve inovasyon projelerine de özel bir önem verdiklerini vurgulayan Özer, “Son üç yılda 18 Odamız AR-GE projesi yürütmektedir. Bunun 7 adedinde üniversite sanayi işbirliği bulunmaktadır. 16 Odamız en az 1 adet inovasyon projesi yürütmektedir. 7 projede üniversite sanayi işbirliği bulunmaktadır. Beklentimiz, daha fazla sayıda AR-GE ve inovasyon projesi gerçekleştirmek ve üniversite sanayi işbirliğini artırarak teknoloji dönüşümü, transferini sağlamak ve ihracatımızı artırmaktır. 

Lojistik ve taşıma alanında da çalışmalarımız yoğun ve hızlı bir biçimde devam etmektedir. Kısa adı BALO olarak bilinen Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları projesi ile Anadolu'daki sanayici ve ihracatçıya ait yüklerin, Avrupa'nın iç kesimlerine demiryolu ile ulaştırılması ve dolayısıyla ülkemiz ihracatına Avrupa pazarında rekabet avantajı sağlanması hedeflenmektedir. BALO Projesi ile yükler ihracatçının kapısından alınarak, yerel yük toplama merkezlerinde birleştirilecek ve Bandırma'dan, Tekirdağ'a Marmara Denizi’ni geçerek, Avrupa'ya ulaştırılacaktır. Hem zamandan, hem de taşıma ücretlerinden tasarruf gerçekleşirken, Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye gelecek yükler de yine benzer bir şekilde varış noktalarına ulaştırılacaktır.” diye konuştu. 

Son olarak Özer, dolar kurunun 2.15-2.25 seviyelerinde tutulması için Ekonomi Bakanlığı’nın çalışmalarını takdirle izlediklerini vurgulayarak, “Ekonomi Bakanlığımızın gayretleriyle dolar kurunun 2.15-2.25 aralığında tutulmasının, Türkiye ihracatı için sağlıklı bir kur aralığı olduğunu düşünmekteyiz.” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER