banner249

Denizli için ağladı!

Prof. Dr. Naci Görür, Denizli'nin de aralarında olduğunu 18 ilin ve birçok ilçenin direkt fay hatları üzerinde olduğunu belirterek, buralarda 7 ve üzerinde depremler olabileceğini kaydetti. Görür katıldığı programda bu sözleri sarf ederken gözyaşlarını tutamadı.

Denizli için ağladı!
banner240

Dün merkez üssü Bursa Gemlik Körfezinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye’de gündem yine deprem oldu. Youtube'da yayın yapan Kafa TV'de Candaş Tolga Işık'ın hazırlayıp sunduğu Prof. Dr. Naci Görür ile Merkez Üssü programında deprem gerçeğine ışık tutuldu. Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odasının yayınladığı raporda 18 ilin ciddi anlamda deprem tehdidi ile karşı karşıya olduğu hatırlatılan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "18 il ve çok sayıda ilçe fay hatları üzerinde yaşıyor. Bunlardan biri de Maraş'tı, Hatay'dı, şimdi onlar yok. Fay hattı üzerinde yaşayan illerin üzülerek söylüyorum işte kaderleri Maraş ve Hatay gibidir" dedi.

DENİZLİ'DE 7 VE ÜZERİNDE DEPREM OLABİLİR
Fay hatları üzerinde yaşayan illeri sıralayan Prof. Görür, "Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Kocaeli, Tokat, Osmaniye, Kahramanmaraş, Bingöl, Konya, Hatay, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa, Hakkari. Bunlar direkt fay üzerinde yaşıyorlar. Bunların altındaki fayların gücü fazla. Ve her kentte 7 ve üzerinde deprem oluşturabilecek büyüklükleri ve kapasiteleri mevcut. Dünyanın birçok yerinde, ileri memleketlerde fayın üzerinde yapılaşmaya müsaade edilmez. Orası yüzde yüz işin bittiği yerdir, en tehlikeli, yıkımın olduğu yerdir" diye konuştu. Bu kentlerde rastgele faylar üzerinde yapıların olduğuna işaret eden Görür, "Oralarda eğer büyük bir deprem olursa zarar ve kayıp çok anormal derecede fazla olur" ifadesini kullandı.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Prof. Görür, 6 Şubat'ta merkez üssü Kahramanmaraş olan depremin sabahında yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı. O anları hatırlayan Görür, "Depremin olduğu gün saat 6'ya doğru benim telefonum çaldı. Kalktım telefona baktım beni WhatsApp'tan biri görüntülü arıyor. Bir hanım gördüm. Önce tam anlamadım. Loş bir ışıkta saç baş karışık. Tam görünmüyor, bir baktım yanında da bir kız çocuğu var. O kadın 'Hocam bizi kurtar' diyor" dedi. Yayın sırasında göz yaşlarına hakim olamayan Görür, "Yani düşünün, o sabah ben mübalağasız 4-5 saat ağladım." ifadelerine yer verdi.

HALK UYARMALI
Halkın da yetkilileri "Neden bir şey yapmıyorsunuz?" diye uyarması gerektiğine işaret eden Görür, "Hiçbir yeş olmamış gibi 50 binden fazla insanı bir gecede gömdüler, bir tane belediye başkanı istifa etmedi, bir tane vali istifa etmedi, bir tane hükümet yetkilisinden istifa eden olmadı. Hiçbir şey yokmuş gibi... Ölen öldü" görüşüne yer verdi.
Türkiye'nin deprem gerçeğinin altını çizen Görür, "Bugün Japonya'da, Meksika'da, Brezilya'da, İtalya'da, Çin'de bizim depremlerden daha büyük depremler oluyor. 3-5 kişi tesadüfen ölüyor. Biz şimdi Türk milleti olarak utanmalıyız" dedi.

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER