banner249

CHP'de ön seçim gerilimi

CHP Aydın İl Başkanı Barkan Kalınomuz ve CHP Efeler Belediye Başkan aday adayı Ahmet Gümüş’ün ön seçim talebi CHP’de gerilime neden oldu.

CHP'de ön seçim gerilimi
banner240

CHP Efeler Belediye Başkan aday adayı Ahmet Gümüş, dün Merkez İlçe Başkanlığı'nda düzenlediği toplantıda, aday adaylığı müracaatı sonrasındaki 2 buçuk aylık dönemde yaptığı çalışmaları anlatmıştı. 


Efeler Belediye Başkanlığı'nı CHP'ye kazandırmak için yola çıktığını ve kazanmak için şimdiden gecesini gündüzüne katarak çalıştığını vurgulayan Gümüş, "Benim siyaseten doğrum şudur; CHP Efeler aday adaylarını örgüt tabanı seçerse, aday adayı ile örgüt bütünleşir ve Efeler Belediye Başkanlığı'nı da açık ara kazanırız. Bana göre, örgütü ve halkıyla bütünleşemeyen bir adayın, yerelde başarılı olma şansı yoktur. Bizimle birlikte diğer aday adayı arkadaşlarımız da çalışmalar yaptı, onlara da, örgüt tabanı önseçim isteğini belirtti. 

Sayın Kavasgil ve Özakcan'dan örgüt tabanından kendilerine iletilen mesajlar doğrultusunda, örgüt tabanımızın önseçim isteğini kamuoyuna açıklamalarını bekledim. Ben onlardan, ‘Gelin hep birlikte bu işi Aydın'da çözelim, sandık isteyelim, önseçim olsun' demelerini bekledim. Geçen zaman içinde bu sorumluluğu dillendirmenin bana düştüğünü gördüm. Sizlerin de bildiği gibi geçen hafta diğer aday adayı arkadaşlarıma; gelin bir araya gelerek oturalım, tartışalım, ortak bir karara varıp genel merkeze bu talebimizi beraberce iletelim çağrısında bulundum. Bir önceki gün arkadaşlarımı arayarak toplantı yerini ve saatini bildirdim. Kendileri bu toplantıya katılamayacaklarını beyan ettiler. Bunu kamuoyu ile paylaşmak istedim. Bu gün burada üzerimde ki tarihi sorumluluğu yerine getirmenin huzuru içindeyim" dedi. 

CHP İl Başkanı Kalınomuz da, önseçim istediklerini sert sözlerle ortaya koydu. Kalınomuz, “Aday adayımız Sayın Gümüş beni aradı ve Ben de önseçim istiyorum dedi. Bu hepimizin tarihsel sorumluluğu dedi. Atatürkçü, devrimci olduğumu her adımımda söyleyen biri olarak bu gün buradayım. Önseçim istemek taraflı olmak demek değil. Tarafsız olmak demektir. 

Önseçim isteyen herkesin yanındayım. Atamak demek ‘Ben bilmem eşim bilir’ diyen ezilmiş bir kadının zihniyeti demektir. Ben bilmem merkez bilir demek siyasetin özgürce yapılmadığı, atamasını bekleyen memur gibi, memurun atama beklediği bir makam halini alır. Evrensel sol ilkelere inanıyorsak, parti içi demokrasiye inanıyorsak, örgütü örgütlülüğü birlikteliği omuz omuza dayanışmayı parti içinde birlikte yaşama kültürünü biliyor ve önemsiyorsak ön seçimden kaçmayız, kaçamayız, kaçmamalıyız” diye konuştu. 

“İL BAŞKANI TUTARLI, DÜRÜST VE GÜVENİLİR OLMALIDIR”
Gümüş ve Kalınomuz'un açıklamaları üzerine açıklama yapan Efeler Belediye Başkan aday adayları Mesut Özakcan ve Saadet Kavasgil, genel merkezin belirleyeceği yönteme saygılı olunması gerektiğini savundu. 17 ilçe başkanından 14'ünün anket yapılmasını istediğini savunan Mesut Özakcan, "Böyle bir tavır içerisine girmek hem genel merkezin, hem de örgütün aldığı karara, saygısızlıktır. 2 Eylül'de İl Başkanlığı Binası'nda 17 ilçe başkanının katılımı ile toplantı yapıldı. 

Adayların hangi yöntemle belirlenmesi gerektiği konuşuldu. 14 ilçe başkanı, kamuoyu anketi yapılması teklifini getirdi, 3'ü de parti içi eğitim yoklaması yapılmasını istedi. İl Başkanı Barkan Kalınomuz da görüşmeden çıkan kararı 4 Eylül'de genel merkeze iletti. Geçtiğimiz günlerde de Didim'de gerçekleştirilen bir programa katılan ve yerel seçim komisyonu içerisinde yer alan CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamayligil ile Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'a ön seçim istediklerini pankart açıp bildirdiler. 

Onlar da mesajı aldı. Bu kararlara rağmen basın toplantısı yapmak reklam yapmaktan başka bir şey değildir. Kalınomuz, adayım diyor aday olmanın gereklerini yerine getirmiyor. Baştan beridir de ‘Aday adayı olmam aday oluyorum' diyor. Bu maskaralık nedir? İl Başkanı tutarlı, dürüst ve güvenilir olmalıdır, herkese karşı da saygılı olmalıdır. Gümüş ile aralarındaki ilişkin de ne olduğunu anlamış değilim" diye konuştu. 

‘KİMSE GENEL MERKEZİN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR' 
Bu hassas dönemde partiyi gerilime sürükleyecek açıklamalardan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Saadet Kavasgil ise, "2 ay önce ilçe başkanlarının katıldığı bir toplantıda, adayların hangi yöntemle belirlenmesi gerektiği konusunda görüşmeler yapıldı. Görüşmenin ardından Aydın'da adayların hangi yöntemle belirlenmesi gerektiğine ilişkin bir rapor hazırlanarak Ankara'ya iletildi. Bundan sonraki süreçte genel merkezin belirleyeceği yönteme herkes saygılı olmalıdır. Kimse genel merkezin üstünde değildir. Biz aday adayları, olarak belirlenecek her türlü yönteme hazırlıklı olmalıyız. Bu konuda basın toplantısı yapılmanın gerekli olmadığını düşündüğüm için katılmadım. Belirlenecek yöntem sonucunda, 3 aday adayından kim aday olursa örgüt etrafında birleşecektir" şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER