banner249

Bu ilin çöpü gübre olacak

Manisa’nın en büyük sorunlarından biri olan çöplük sorunu, yaklaşık 2 yıl içinde tamamen bitme noktasına gelecek.

Bu ilin çöpü gübre olacak
banner240

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yaptırılan Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisleri'nde çalışma başlarken, yaklaşık 2 yıl sonra faaliyete geçecek tesiste geri dönüşümü sağlanacak olan çöplerden gübre üretilecek. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün yapım çalışmaları başlanan Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisleri'nde incelemelerde bulundu. 700 bin metrekarelik bir alanda 370 bin metrekare kapalı alana sahip olacak olan tesislerde 5 ilçenin çöpleri toplanarak geri dönüşümü sağlanacak. 


SÜREÇ BAŞLADI 
Alanda açıklamalarda bulunan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa’nın 30-40 senedir kanayan yarası olan ve her sene ulusal basında çıkan yangınlarla adından söz ettiren Manisa çöplüğünün artık sorun olmaktan çıkacağını belirtti. Başkan Ergün, “Manisa’da bu çile inşallah en kısa süre içerisinde artık yeni tesisleriyle hallolma noktasındaki çalışmalarımız başladı. 

Bu noktada yaklaşık maliyeti 109 milyon 993 bin TL ile ihaleye çıkılan Katı Atık Bertaraf Tesisleri işi sözleşme bedeli 84 milyon 990 bin TL üzerinden ihalesi yapılmıştı. İhaleyi alan firmaya yer teslimi de 19 Ağustos 2015 tarihi itibariyle yapmıştık. Bu süreç şuanda başlamış durumda. 720 iş takvim günü sürecek. Yani 1 Ağustos 2017 tarihinde teslimi yapılacak. 

Bizim amacımız bu süreyi daha erkene çekebilecek noktada çalışmaları ilgili firmadan talep edeceğiz. Şu anda iş başlamış durumda. Sahada en az 9-10 tane kepçe ve 25’in üzerinde 30’a yakın kamyonuyla, kırıcılarıyla diğer bütün araç gereç ekipleri bilfiil çalışmakta” dedi. 

ÇİFTİNİN GÜBRESİ TESİSLERDEN 
Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin ÇED alanının 700 bin metrekarelik bir alanı kapladığını kaydeden Başkan Ergün, “İnşaat alanımızın toplamı da 370 bin metrekareyi kapsıyor. Tesis 2 vardiya ve 16 saat ful çalışmayla bugün saatte 26 ton katı atık işleyebilmekte. Yaklaşık 15 yıl için yıllık 150 bin ton işleme yeterliliği olup burada 3 vardiyada yıllık 225 bin ton katı atık işlenebilecek.

Bildiğiniz üzere bu bölge hem Manisa merkezdeki Şehzadeler ve Yunusemre ilçeleri ile Saruhanlı, Turgutlu ve Ahmetli ilçelerindeki çöpler de oralardan buraya taşınacak. 5 ilçemizin tamamının katı atık bertaraf tesisleri işlemeleri, ön ayrıştırmaları, arkasından kompostlama sistemleri ve onun arkasından gübreleme. Belli bir dezenfektasyondan geçirildikten sonra olacak. 

Bu tesisler tamamen bu bünye içerisinde yapılacak. Yani çiftçimize de buradan gerekli kompostlama işlemlerinden sonra gübreleme noktasında da inşallah geri dönüşümü de sağlayacak bir tesis olacak” şeklinde konuştu. 

MANİSA ÇÖPLÜĞÜ DOĞAL ALAN OLACAK 
Çöplüğün Manisa’nın 30-40 yıllık en büyük sorunu olduğunu anlatan Başkan Ergün diğer bir sorun olan atık su arıtma tesislerinin de yakın zamanda yapımına başlanacağını kaydetti. Başkan Ergün, “Çevre hepimizin yaşadığı, bu coğrafyada öncelikle insana önem veren, çevreye verilen önemli faktörlerden birisi hem çöp diğeri de atık su arıtma tesisleridir. 

Bu noktada yaklaşık 3-3,5 senelik bir çalışmanın ürünüyle bugünlere geldik. 40 senedir çözülmeyen sorunun çözülmesi için hayırlısıyla başlangıcındayız. 18-20 aylık, 24 aylık bir süre içerisinde burasını inşallah işletmeyi alma noktasına geldiğimizde artık Manisa merkez ve diğer söylediğimiz ilçelerimizin çöp sorunu diye bir derdi kalmayacak. 

Bu arada da mevcut eski çöplüğümüzün gazla ilgili çalışmaları başlayacak, orasının tamamen doğa noktasında kullanılması için çalışmaları başlayacak. Peyzaj düzenlemelerine kadar yapılacak. Eski tesis alanının da hazırlıkları başlamış durumda ilgili dairemizce. Birlik beraberlik içerisinde inşallah bu hizmetleri çok güzel bir şekilde Manisa insanımıza, halkımıza ulaştırmak da bizim görevimiz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER