banner249

Berberlik artık tehlikeli

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, bugün uygulanmaya başlıyor. Kanun çerçevesinde ‘tehlikeli’ sınıfına giren berber, kuaför ve kasap gibi küçük iş yerleri, bir hekim ve iş güvenliği uzmanıyla anlaşma yapmak zorunda olacak.

Berberlik artık tehlikeli
banner240

6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, bugün yürürlüğe girdi. Kanuna göre, küçük bir dükkanda kendisi dışında bir işçi çalıştıran esnaf, bu yasa için bir doktor ve iş güvenliği uzmanıyla anlaşma yapmak durumunda kalacak. Bu anlaşmaları yapmayan iş yerleri 1 Şubat’tan sonra yakalandıkları taktirde 1 işçi için 5 bin lira ceza ödeyecek. 


İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin, yasanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Çalışma bakanımıza ve ilgili kurumlara sesimizi duyurabilirsek çok mutlu olacağız. Bu konu bizi zorlayacağa benziyor. Ama biz elimizden geldiği kadar üyemizi uyaracağız. Ben ceza yiyecek bir berberimizi düşünemiyorum. O cezayı yazmaya gelen müfettişimizin biraz daha düşünerek hareket etmesini istiyorum. Çünkü berbercilere iyi anlatılmadan zorla önüne sunulmuş bir kanun, yeniden değerlendirilmeli” dedi. 

“TEHLİKELİ SINIFINDAN ÇIKARILMALI” 
Mali Müşavir Burak Oğuz ise berberlerin bu maliyeti karşılamasının mümkün olmadığını ve ‘tehlikeli’ sınıfında değerlendirilmemeleri gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu: “Berberlerimiz, kasaplarımız da artık iş güvenliği uzmanıyla doktor çalıştırmak zorunda. Baktığımız zaman berberlerimiz küçük esnaf. Ve zorunlu giderlerini Bağkur primlerini, kiralarını dahi ödeyemezken ayrıca bir ek maliyeti karşılaşmak zorunda kalacaklar. Burada devletin aldığı bir takım tedbirler var. 1 ile 9 çalışanı olanların devlet tarafından destekleneceği yönetmelikle açıklandı. Ancak verilen destek oranı askeri ücretin yüzde 1.4’ü bu da yaklaşık 14.99 TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Kişi başına 15 lira bile değil. 

Berberlerimiz yanında bir kişi istihdam ettiği zaman zorunlu olarak kanun kapsamında bir iş güvenliği uzmanı ve doktorla anlaşma yapmak durumundalar. 15 liraya kimseyle anlaşamayacaklar. En az bunun 250-300 TL civarında bir maliyeti olacak. Şu an için berberlerimizin bu maliyeti karşılaması mümkün değil. Gerçekten bu konuda yeni bir düzenleme yapılması ve özellikle berberlik mesleğinin tehlikeli sınıfında değerlendirilmemesi ya da çeşitli fonlarla desteklenmesi ve berberlerin hayat şartlarının ek maliyetlerle değil daha çok kolaylaştırıcı teşviklerle rahatlatılması gerekiyor” diye konuştu. 

Berber dükkanı bulunan Halil Koparan ise durumun kendilerini mağdur edeceğini belirterek, “Tek başımıza çalışıyoruz kirada ödeyemiyoruz. Biz bunun altından kalkamayız. Bu küçük esnafı bitirir. Bunlar bize ağır geliyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz bizde. Bu işin sonu nereye gider bilmiyoruz. Düzeltilmesi bekliyoruz”dedi. 

Kasap İbrahim Aras ise “Esnaflara çok yüklendiler, zaten iş yapamaz durumda. Artık müşteri arar hale geldik. Büyük mağazalardan küçük esnaf kapanmak üzere bir de üzerine bu külfet geliyor. Esnafı kapatmak için ellerinden geleni yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER