banner249

Başkan bunlar da ne oluyor?

Sayıştay’ın 2022 Merkezefendi Belediyesi raporu, usulsüzlüklerle dolu çıktı. Sayıştay’ın onlarca kusur bulduğu denetim raporunda dikkat çeken başlıklar bulunuyor.

Başkan bunlar da ne oluyor?
banner240

Merkezefendi Belediyesi’nin 2022 Sayıştay raporunda birçok usulsüzlüğe dikkat çekildi. Başkan Şeniz Doğan’ın belediyeyi kamu zararına uğrattığı ve işletme defterlerinin tutulmadığına dikkat çekilerek belediyeyi şeffaf bir şekilde yönetmesi tavsiye edilmiştir.

14 PERSONEL KİM?

Sayıştay, Merkezefendi Belediyesi’nde 14 personele çok yüksek oranda mesai yazıldığını tespit etti. Raporda şunlara yer verildi, “4857 sayılı İş Kanununun ‘Fazla Çalışma Ücreti’ başlıklı 41’nci maddesinin birinci fıkrasında fazla çalışma, kanunda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmalar olarak tanımlanmış, 8.Fıkrasında ise fazla çalışma süresinin 270 saatten fazla olamayacağı belirtilmiştir.

14 PERSONELE 2 KAT FAZLA MESAİ YAZILMIŞ

Yapılan incelemede yukarıda belirtilen kanun hükmü ile fazla çalışma süresinde 270 saatlik bir sınırlama getirilmesine rağmen bazı işçilerin 581, 543, 493 ve 450 gibi belirtilen sınırlamayı aşan saatlerinde fazla mesai yaptığı ve toplamda 14 işçi için bu sınırlamaya uyulmadığı tespit edilmiştir”

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMIŞ!

Sayıştay’ın bir diğer önemli konu olan sigortasız işçi çalıştırma yönündeki raporu dikkat çekiyor. Merkezefendi Belediyesi, Halk Ekmek Büfelerinde çalıştırdığı personellerin sigortalarını yatırmadığı ortaya çıktı. Raporda şu ifadelere yer verildi, “Yapılan incelemede Bütçe İçi İşletmenin iş faaliyeti kapsamında bulunan ekmek satış büfelerinde çalıştırılan 14 personelin yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine aykırı olarak çalıştırıldıkları her gün için düzenlenen gider pusulalarıyla sabit bir bedel ödenmek suretiyle 30 günü aşan sürelerle ve sosyal güvenlik kurumuna bunlar ile ilgili herhangi bildirimde bulunmaksızın, sigortasız bir şekilde çalıştırıldıkları tespit edilmiştir.”

17 ADET MAKİNAYI NEREDE ÜRETTİN?

Sayıştay, Merkezefendi Belediyesi’nin ürettiği Mama Makinalarını da mercek altına aldı. Sayıştay raporunda şunlara dikkat çekti, “Belediye Meclisi tarafından belirlenen fiyatlardan Bütçe İçi İşletme tarafından yıl içinde toplamda 17 adet makinanın satışının yapıldığı görülmüştür. Ancak, 2022 yılında satılan 17 adet makinenin ne şekilde üretildiğine dair herhangi bir bilgi, belge veya fiziki tesise ilişkin tespit bulunmamaktadır.”

Sayıştay burada 17 adet makinanın üretime dair hizmetler kapsamında ihale mevzuatına uygun olan usullerle temin edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

baskan-bu-ne

YAVUZ AKİ: BÜTÇE İÇİ İŞLETME ÇİFTLİĞE DÖNMÜŞ!

Merkezefendi Belediyesi Ak Parti Gurup Başkan Vekili Yavuz Aki, Sayıştay raporunun belediyedeki içler acısı hali ortaya çıkardığını açıkladı. Belediyenin kanuna aykırı işlemlerde bulunduğuna dikkat çeken Aki, şöyle konuştu; “Bütçe içi işletme kurulurken Sayıştay Başkanlığı’ndan herhangi bir görüş alınmamış ve Merkezefedi Belediye Meclisi de buna alet edilmiştir. Bütçe içi işletme kayıtlarının düzgün tutulmadığı, hatalı tutulduğu, demirbaşlarının kayıtlarda yer almadığı, stoklarının takibinin yapılmadığı, malı alımlarında suç işlendiği tespit edildi. Hiçbir şekilde Kamu İhale Kanununa uyulmadığı, faturaların usule uygun olmadığı, üretilen makinelerin nerede ve kimler tarafından üretildiğinin belli olmadığı, belediyemizde sigortasız işçilerin çalıştırıldığı ve suç işlendiği Sayıştay Raporunda belirlenmiştir. Sayıştay raporları bize gösteriyor ki, Bütçe içi işletme adeta bir çiftliğe dönmüş durumdadır.”

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER