banner249

Baklava, tahin, helva ve sucuk gibi ürünlerde son tarih belirlendi

Birçok gıda da üretiminde kısıtlama getiriliyor. Sucuk, peynir helvası, saray helvası, çekme helva, tahin helvası, yaz helvası, baklava, tahin, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk, kaymak gibi ürünlerde kullanılan içeriklere yönelik sınırlamalar belirlendi.

Baklava, tahin, helva ve sucuk gibi ürünlerde son tarih belirlendi
banner240


Meydana pekçok kısıtlama geldi. Üreticiler, bu kısıtlamalara uymak için son tarihe kadar uyum sağlamak zorundalar. Gıda katkı maddelerinin kullanımıyla ilgili olarak tüketici ve insan sağlığının korunması, tüketici haklarının gözetilmesi, gıda satışında adaletin sağlanması ve çevrenin korunması önemli etkenlerdir. Bu bağlamda, Resmi Gazete’de yayımlanan bilgilere göre, gıda katkı maddelerinin kullanım koşulları ve etiketleme kuralları belirlenmiştir.

Tüketici sağlığı ve haklarını korumak hedefleniyor

Yönetmelik gereğince, yönetmelik hükümlerine uymayan bir gıda katkı maddesi veya bu maddeyi içeren bir gıda piyasaya sürülemez. Ayrıca domuz kaynaklı bir gıda katkı maddesi gıdalarda, gıda katkı
maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılamaz. Renklendiriciler için ise ilgili ürün kategorisine bağlı olarak kullanımları izin verilmiştir. Fakat kullanılan renklendirici, tüketiciyi yanıltıcı şekilde, doğası, kimliği ve özellikleriyle başka bir gıdaya benzeterek kullanılamaz.

Yeni yönetmelik, işlenmiş gıda üreticilerini uyum sağlamaya zorluyor

1 Nisan 2024 tarihine kadar geçerli olan bir yönetmelik, isıl işlem görmüş sucuk, peynir helvası, saray helvası, çekme helva, tahin helvası, yaz helvası gibi ürünler ile sucuk, baklava, tahin, köme, pestil,
bastık, cevizli sucuk gibi ürünlerin uyum sağlamasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, kaymak ürünleri de bu düzenlemeye tabi tutulacak. Yönetmeliğin yayım tarihinden önce faaliyette bulunan gıda işletmecileri, 1 Nisan 2024 tarihinden önce piyasaya sürülen ürünleri raf ömrü sonuna kadar satışa sunabilecekler. Yönetmeliğin diğer maddeleri ise 13 Ekim 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2023, 23:08

Şule Akyol

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER