banner249

Asırlık baskı makineleri için müze istiyor

mesleğe 62 yıl önce başlayan, ilerlemiş yaşına rağmen aydın'ın kuşadası ilçesinde aylık gazete çıkaran engin Özcan, aralarında asırlık dizgi ve baskı makinelerinin de bulunduğu malzemelerle basın müzesi kurmak istiyor.

Asırlık baskı makineleri için müze istiyor
banner240
İzmir;de yerel bir gazetede muhabir olarak başladığı meslek yaşamında bazı gazetelerde dönem dönem yöneticilik de yapan 78 yaşındaki Özcan, daha sonra Aydın;da yerel gazete çıkarmaya başladı.

Paris;ten getirttiği, saatte bin baskı yapan makine ile 80 yıllık dizgi makinesi, manyetolu telefon, daktilo, klişe yapma makinesi ve antika fotoğraf makinelerinin yanı sıra Kuşadası;nda yayınlanan gazetelerin arşivine sahip Özcan, şu anda kullanılmayan malzemeleri gazetesinin baskı tesislerinde muhafaza ediyor.

"MALZEMELERİN TARİHİ ÖNEMİ VAR"

Gazeteci Engin Özcan, basın müzesi kurulması için 3 yıl önce Aydın İl Genel Meclisine müracaat ettiğini söyledi. O dönem oy birliğiyle kabul edilen müze kurulması fikrinin hayata geçirilmesi için çaba harcadığını ifade eden Özcan, şöyle konuştu:

"Sahip olduğum gazete arşivi ve malzemelerin tarihi önemi var. Birçoğu yıllar önce sektörde kullanıldı. Bir kısmını büyük gazeteler de kullandı. Müze için elimde bulunan büyük harf kasaları, bir asırlık dizgi makinesini, tipo baskı makinesini ve diğer malzemelerini vermeye hazırım. Burada, Kuşadası tarihine ışık tutacak birçok materyal var.

Hedefim, bu birikimi gelecek nesillerle paylaşarak, dijitalleşen yayıncılık sektörünün nereden nereye geldiğini göstermek. O nedenle İl Genel Meclisinde alınan kararın en kısa sürede hayata geçirilmesini istiyorum." İl Genel Meclisi üyesi Metin Akar ise 2010 yılında yapılan başvuru üzerine böyle bir karar alındığını ancak çeşitli nedenlerle uygulanamadığını kaydetti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER