banner249

Yörük kültürü bu şenlikte canlanıyor

at, deve, koyun, eşek ve keçileriyle ovalardan yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek geleneklerini sürdüren yörükler'in kültürleri, yerli ve yabancı araştırmacıların ilgisini çekiyor.

Yörük kültürü bu şenlikte canlanıyor
banner240
Muğla Yörük Obaları tarafından Yılanlı Yaylası;nda, kültürlerini yansıtmak amacıyla Yörük Türkmen Kültür Şenliği;nin 6;ncısı 25-26 Mayıs;ta düzenlenecek. Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yörük kültürünü en iyi şekilde yaşatmak için çaba gösterdiklerini söyledi.

Amaçlarının kaybolmaya yüz tutmuş geleneği yaşatmak olduğunu vurgulayan Akcan, Yörük kültürünün doğasına, atasına, bayrağına sahip çıkan bir kültür olduğunu kaydetti. Yılanlı Yaylası;nda düzenlenecek Yörük Türkmen Kültür Şenliği;nde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel değerleri canlandıracaklarını belirten Akcan, "Şenliğe Türkiye;nin 38 farklı ilinde yaşayan Yörükler ile 8 ülkeden yaklaşık 35 bin kişinin katılmasını bekliyoruz" dedi.

İki gün sürecek şenlikte bu yıl sportif etkinliklerin de olacağını anlatan Akcan, "Bu yılki etkinliğimizde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzle projeler geliştirdik. 25 Mayıs;ta gençlerimize yönelik sportif etkinliklerimiz olacak.

Türkmenlerin Orta Asya;da başlattıkları ilk güreş olan Karakucak güreşleri yapılacak. Gösteri amaçlı güreşimizi 20 öğrencimizle başlatacağız. Halat çekme, boçya, tırtıl, yumurta taşıma, çuval yarışmaları yapılacak" diye konuştu.

Akcan, şenliğin ikinci gününde ise Yörüklerin, gelin alma, kına merasimi, çeyiz gönderme, gelin alayı karşılama, damat tıraşı etkinlikleriyle yaylanın farklı noktalarına Yörük çadırları kurarak çadırlarda bağlama eşliğinde türküler söyleneceğini dile getirdi.

Akcan, şenliğe Suriyeli Türkmenler, Irak Türkmen Cephesi, Azerbaycan, Doğu Türkistan, Yunanistan ve Kırım;dan misafirlerin de katılacağını ifade etti. Açıklamanın ardından Muğla;da görev yapan gazetecilerin şenlikte daha rahat görev yapabilmeleri için hazırlanan "Basın" yazılı Yörük poşuları gazetecilere hediye edildi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER