banner249

Milyonda bir rastlanan mermiler bu müzede

Çanakkale 100. Yıl Gezici Müzesi, İzmir’de ziyaretçileri tarih koridoruna çıkarttı.

Milyonda bir rastlanan mermiler bu müzede
banner240

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü çerçevesinde düzenlenen Çanakkale Muharebelerinde kullanılmış 4 bini aşkın askeri objeden oluşan Çanakkale 100. Yıl Gezici Müzesi, İzmir’e geldi. 18 Mart Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Tarih Yazarı Ahmet Uslu’nun 30 yıllık uğraşı sonucu biriktirilen Çanakkale Muharebelerinde kullanılmış 4 bini aşkın askeri obje, Çanakkale 100. Yıl Gezici Müzesi adıyla TIR içinde sergilendi. 


Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü çerçevesinde düzenlenen gezici müze de, bir savaş sırasında milyonda bir rastlanan havada çarpışan mermilerin olması Çanakkale Zaferi’nin ne denli çetin bir savaş olduğunu gösterirken, savaşta metrekareye 6 bin mermi düştüğünü gösteren bölüm dikkat çekti. 

Savaşta İngiliz askerlerinin Türk askerlere attığı dört ayaklı çivilerin, askerlerin kullandığı silahların, mataralar, çanta ve komutanlara ait özel eşyaların bulunduğu gezici müze, Türkiye’nin 81 kentini gezecek ve bir hafta boyunca ziyaretçileri ağırlayacak. Gezici müzenin açılışı İzmir Valisi Mustafa Toprak tarafından yapıldı. 

“ÇANAKKALE VAROLUŞ MÜCADELESİDİR”
Vali Toprak, herkesin Çanakkale'ye gidemediğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Çanakkale’de fiilen hangi sıkıntıları, hangi problemleri hangi aşamada yaşadık ve bu milleti yeniden varoluş mücadelesinde ne gibi sıkıntılardan ne gibi güzelliklere geldik yerinde görmek lazım ama herkes oraya gidemiyor. Gidemeyince bu güzellikleri il il gezerek gençlerimize anlatmak gerekiyor. Çanakkale bir varoluş mücadelesidir, geleceğimizi şekillendiren bir savaştır.” Açılış kurdelesinin ardından Vali Toprak müzedeki bölümleri tek tek gezerek objeler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER