banner249

Denizli traverteni tescillendi

türkiye'nin en önemli mermer üretim merkezlerinden biri olan denizli'nin traverteni tescillendi.

Denizli traverteni tescillendi
banner240
Denizli Ticaret Odası;nın, Denizli ve bölgesinde sosyal sorumluluk bilinci içinde şehrin adıyla özdeşleşmiş ekonomik, sosyal, tarihi ve doğal değerlerin korunması, hayatiyetini devam ettirmesi ve bunların ekonomik değere dönüşmesine öncülük çalışmaları çerçevesinde Denizli travertenini tescil ettirdi. 2008 Yılında başlayan ve 3 yıl süren çalışmaların ardından Denizli traverteni Türk Patent Enstitüsü tarafından Denizli Traverteni meşe adıyla coğrafi işaret belgesiyle tescillenirken, konuyla ilgili olarak Tescil Tanıtım Toplantısı yapıldı. Denizli Polisevinde düzenlenen toplantıya, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Bilal Uçar, Honaz Kaymakamı Turgut Gülen, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, DTO Başkanı Necdet Özer, belediye başkanları, sivil toplum örgüt temsilcileri ve mermerciler katıldı.

Denizli travertenine coğrafi işaret tescil belgesi alınmasıyla ilgili olarak açılış konuşmasını yapan DTO Başkanı Necdet Özer, "Denizli, bugüne kadar birçok ilki başarmış illerin başında gelmektedir. Kelimenin tam anlamıyla dünyanın küçüldüğü günümüzde, ülkeler arasındaki finansal ve mal ticaretindeki küreselleşmenin yanı sıra üretimde de küreselleşme olgusu ortaya çıkmıştır. Böyle bir dünyada geleneksel yöntemlerle yeni atılımlar yapmak mümkün değildir. Uluslararası piyasaların rekabetçi yapısına uygun dinamik yöntemlerle hareket etmeliyiz. Denizli insanı, girişimci ruhu ve başarma azmiyle ilimiz ekonomisine sağladığı katkı ile hep öncü olmuştur. Denizli, bugünkü gelişimini, diğer illere göre farklı konumunu, sahip olduğu gücüyle, ihracata dayalı üretim yaparak sağlamıştır. Dünya piyasalarına entegre olmuş bu yapının devamı için üretim yanında sahip olunan doğal değerlerin iyi korunması, AR-GE ve markalaşmanın gerekli olduğunun önemi tartışılmazdır" dedi.

Denizli;nin, dünyaca ünlü Pamukkale;nin etrafında bulunan Çürüksu Vadisi;ndeki büyük bir bölgede, dünyada ve Türkiye;de yaygın olarak kullanılan önemli bir doğal taş ürününe ev sahipliği yaptığını ve bu ürününün traverten olarak bilinip kullanıldığını belirten Necdet Özer, "Bu doğal taş, dokusu ve kalitesiyle Türkiye ve dünyada önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla travertenin en yoğun üretiminin yapıldığı yer de Denizli bölgesidir. İşte böyle bir ilde Denizli Ticaret Odası 14 bin 400 üyesi, 29 meslek grubunda mermer ve traverten sektörünün de içinde bulunduğu yaklaşık 100 meslek dalını bünyesinden barındıran ayrıca 192 kişilik meslek komitesi ve 82 meclis üyesiyle sosyal sorumluluk projelerinde görev alan bir kurum olarak, üyelerimizin temsil ettikleri sektörlere hizmet sunmaktadır" diye konuştu.

Denizli Ticaret Odası;nın yürüttüğü görevlerin yanında, il, bölge ve ülke açısından sosyal sorumluluk bilinci içinde Denizli;nin adıyla anılan ekonomik, sosyal, tarihi ve doğal değerlerinin korunması, hayatiyetini devam ettirmesi ve bunların ekonomik değere dönüşmesine de öncülük ettiğini kaydeden DTO Başkanı Necdet Özer, "Buradan yola çıkarak traverten adıyla bilinen bu doğal taşa, ;Denizli Traverteni; olarak Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınması için Denizli Ticaret Odası olarak, 2008 yılı Ocak ayında başlayan çalışmalarımız, 2011 yılı sonunda sonuçlanmış ve Türk Patent Enstitüsü;ne Denizli Traverteni meşe adıyla tescili yaptırılmıştır. Bu tescilin, Denizli;de son 10 yılda hızla gelişen sektörün kaliteli ve markalı üretime geçmesinde büyük yarar sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca travertene ;Denizli Traverteni; adı ve sembolünün kullanılması, sektöre Türkiye;de ve dünyada daha katma değerli bir tanınma getirecektir" ifadelerini kullandı. Sektörün bunu geliştirerek ekonomik değere dönüştürmesini beklediklerini ifade eden Özer, "Denizli Ticaret Odası olarak da, bu konuda her zaman destek vermeye devam edeceğiz. Denizli;de mermer-traverten sektörü, tekstilden sonra yatırım ve istihdam yönünden ikinci önemli sektör konumundadır. İlimizde doğal taşın çıkarılması ve işlenmesi faaliyetlerini içine alan mermer sektörümüz, Denizli il ekonomisi için ciddi bir istihdam kaynağıdır. Ocaklarda, fabrikalarda ve atölyelerde 160;ı mühendis olmak üzere toplamda 7 bin 500 kişiye istihdam sağlanmaktadır" dedi.

MERMER İHRACATI 2 MİLYAR DOLARI YAKALADI
Dünya mermer rezervinin yüzde 40;ını bünyesinde bulunduran Türkiye;nin, mermer üretiminde 2011 verileri sonucu dünyada 5. sırada yer aldığını belirten Necdet Özer, sözlerine şöyle devam etti, "Ülkemizin mermer ihracatı 2011 yılı sonunda 2 milyar doları yakalamıştır. Ülkemizin ilk etaptaki hedefi 2.5 milyar dolar olsa da bu sektörün dünyada satış rakamlarına baktığımızda 20 milyar dolar olduğunu görmekteyiz. Demek ki bu rakamları rezerv oranlarına kıyasladığımızda 20 milyar doların yüzde 40;ı olan karşılığı 8 milyar dolar olmalıdır. Denizli;nin ise mermer ihracatı 268 milyon dolardır. Bu rakam 2.5 milyar doları aşan Denizli ihracatının yaklaşık yüzde 10;unu, ülke mermer ihracatının ise yüzde 14;üne tekabül etmektedir. Dünya doğal taş ticaretine ilişkin projeksiyonlarda önemli artışlar göze çarpmaktadır. Projeksiyonlar, 2003 yılında yaklaşık 75 milyon ton olan dünya doğal taş üretiminin 2010 yılında 116 milyon tona çıktığı, 2025 yılında ise 320 milyon tona çıkacağını göstermektedir. 2002 yılında yaklaşık 736 milyon metrekare olan dünya doğal taş tüketiminin 2010 yılında 1.2 milyar metrekareye 2025 yılında ise 3.4 milyar metrekareye çıkacağı tahmin edilmektedir."

İtalya ve İspanya gibi başı çeken ülkelerde rezervlerin azalması, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkelerde ise, esas olarak granit üretilmesi nedeniyle Türkiye;nin sahip olduğu mermer ve traverten rezervlerinin giderek daha da önem kazanacağı ve dünya ticaretinden alacağı payın artacağının düşünüldüğünü kaydeden DTO Başkanı Özer, "Şehrimizde Denizli Belediyesi tarafından başlatılmış ve yürütülmekte olan sunmaktadır" diye konuştu.

Denizli Ticaret Odasüst yapı çalışmalarında, ayrıca valilik hizmet binası inşaatında Denizli traverteni ve mermerinin kullanılması, İlimiz için ekonomik boyutunun yanı sıra Denizli;nin tanıtımına büyük katkı sağlamaktadır. Oda olarak her kişi, kurum ve kuruluştan da aynı duyarlılığı beklediğimizi söylemek istiyorum. Başta Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci ve Mehmet Yüksel ile Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan desteklerinden dolayı teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından konu ile ilgili panel düzenlendi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER