banner249

Tarihte Tavas'ın yeri anlatıldı

Tavas Belediyesi tarafından düzenlenen Türk Kültür Tarihinde Tavas, “Tavas Yöresi Osmanlı Türkçesi Kitabeleri ve Damgaları” adlı konferans Prof.Dr. Turgut Tok’un sunumuyla Denizli Çatal Çeşme Oda Tiyatrosunda gerçekleşti.

Tarihte Tavas'ın yeri anlatıldı
banner240

Konferansa, Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Başlı, Denizli Büyükşehir Kültür Turizm ve Tanıtım Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı, Meclis Üyeleri ile Denizli ve Tavas'tan vatandaşlar katıldı.

Konferans öncesi, salon girişinde Tavas Belediyesi tarafından düzenlenen Ulusal Fotoğraf yarışmasında dereceye giren Tavas’ı anlatan fotoğraflar ve araştırma sonucunda Tavas’ta incelemelerde bulunulan mezarlıklara ait çarpıcı bilgilere rastlanılan mezar taşlarıyla ilgili fotoğraflar bir arada sergilendi. Fotoğraf sergisi Tavaslılar ve Denizlililer tarafından ilgiyle gezildi.

Konumu itibariyle önemli bir yere sahip olan Tavas’ı her alanda tanıtmak için kolları sıvadıklarını belirten Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, “İlçemizin köklü bir geçmişe sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu kapsamda Tavasımızın tarihsel geçmişinin en doğru şekilde bilinmesini ve öğretilmesini istiyoruz. Değerlerimize sahip çıkmalıyız ki gelecek kuşaklarda bundan en iyi şekilde istifade etsin. Tavasın tanıtımına katkı veren, sunan herkese teşekkür ediyorum. Programda emeği geçen Prof. Dr. Turgut Tok hocama araştırmalarından dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Konferans, Prof. Dr. Turgut Tok’un “Tavas Yöresi Osmanlı Türkçesi Kitabeleri ve Damgaları” adlı tarihsel sunumuyla devam etti. Prof. Dr. Tok konferansta Tavas'taki mezar taşlarıyla ilgili şu çarpıcı bilgileri aktardı, "Tavas ve yöresinde Oğuz hâkimiyetinin ve yoğunluğunun oluşması belli tarihî olaylara bağlı olarakgerçekleşmiştir. Ezel-ebed Türk yurdu Türkistan’dan Anadolu’ya göçün belli aşamaları vardır. Butarihi olayları şöyle sıralayabiliriz.

1. 1071’den önce gelenler.*

2. XI. yüzyıl başlarından itibaren gerçekleşen ilk göçler: Bu göçler sürekli vekesintisizdir.

3. 1176 Kumdanlı (Miryakefalon) ve 1147 Kazıkbeli Savaşı’ndan sonraki yerleşmeler.

4. Moğollar’ın ve Timur’un Anadolu Seferi sonrasında yöreye dördüncü Oğuz göçügerçekleşmiş ve bölge tamamen Türkleşmiştir.

5. Osmanlı Devleti’nin iskân siyaseti sonucunda yöreye 1700’lü yılların başlarındabaşta Danişmendli Türkmenlerinin yerleştirilmesi, bölgede bugünkü Oğuz yerleşiminişekillendirmiştir (Orhonlu, 1963; Halaçoğlu, 1997).

6. Hayvancılığa dayalı bir hayat tarzı süren, göçebe ve yarı göçebe olarak yaşayanYörüklerin yerleşik hayat geçirilmesi ile yerleşim tamamlanmıştır.

Mezar taşları Türk Dili’nin Anadoludaki en eski yazılı belgeleridir. Tavas ve yöresiyaklaşık Osmanlı Türkçesi harfleriyle yazılmış beş bin mezar taşına ve kitabeye sahiptir. Butaşlarda Oğuz ve diğer Türk boylarına ait damgalarda bulunmaktadır. Tavas belediyesinindesteği ile yapılan “Tavas ve Yöresi Osmanlı Türkçesi Kitabeleri ve Damgalar” adlı proje ilebu taşlar ve taşlardaki kitabeler kayıt altına alınmıştır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER