banner249

Fabrikalar arıtmayla yeniden kazanıyor!

Gümüşsu Arıtma Genel Müdürü Çevre Yüksek Mühendisi Ülkü Emel, Denizli’de Tekstil boyahanelerinin önde gelen firmalarının kurduğu Gümüşsu Arıtmanın, geri dönüşüm sayesinde hem doğal su kaynaklarının korunduğunu hem de maliyetlerin büyük ölçüde azaldığını açıkladı.

Fabrikalar arıtmayla yeniden kazanıyor!
banner240

Tekstil boyahanelerinin vazgeçilmez kaynakları arasında yer alan yer altı suları, kurulan arıtma tesisleriyle yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Denizli’nin önde boyahane firmalarının kurduğu Gümüşsu Arıtma Tesisi, atık suları yeniden işleyerek fabrikalara geri dönüşümünü sağlıyor. Böylelikle tesis, hem yer altı su kaynaklarını büyük ölçüde koruyor hem de yeniden ekonomiye kazandırarak maliyetini minimuma indiriyor.

Gümüşsu Arıtma Genel Müdürü Çevre Yüksek Mühendisi Ülkü Emel, tesisin işleyiş şeklini şu sözlerle aktardı, “Tekstildeki boyahanelerde öncelikle sular, yer altı kaynaklarından çekiliyor. Yeraltı suyun sertlik değeri yüksektir. Tekstilde ve boyahanede sertlik kriteri çok önemlidir. Sertliğini gidermek için önce bu su yumuşatma sisteminden geçirilir ve yumuşatma sisteminden tekrar geri yıkama yapılarak tuzlu su kullanılır. Fabrikalarımızda üretim esnasında açığa çıkan tüm atık sular ve tuzlu su, bizim arıtma tesisimize gelir. İlk ve tek fiziksel arıtma ünitesidir. Kirlilik, sıcaklık Ph yönünden dengelenen suyumuz önce fiziksel arıtmada, ondan sonra biyolojik arıtmaya alınır. Biyolojik arıtmada aktif çamur sistemimiz vardır.”

ARITTIĞIMIZ SUYU BOYAHANELERE GERİ VERİYORUZ

“Daha sonra kimyasal arıtma renk parametresini sağlamak için kimyasal arıtma ve biyolojik arıtma artı kimyasal arıtmada oluşan arıtma çamurları da yine çamursuzlaştırma ünitesinde sıkılarak çamur keki haline getirilir. Çamurumuz lisanslı firmaya gönderilir. Bizim en son arıttığımız su ise kimyasal arıtmadan deşarj ettiğimiz su sayis kabininde kontrol edilip Gümüşçay Deresinde deşarj edilirken, biz oradan yaklaşık 1000 metre küplük suyu alıp geri kazanım tesisine alıyoruz. 1000 metre küpün 760 metre küpü çamursuz renk gideri dediğimiz patentli ve üniversiteden hocalarımızın desteği ile kurduğumuz bir sistem. Onların bilgileri dahilinde. Buradan 240 metre küpünü de yine içerisindeki tüm geri kalan kirlilikleri de arıtaraktan filtreden geçirerek arıttığımız suyu tekrar tekstil boyahanelerine geri vermekteyiz.”

HEDEFİMİZ SUYUNU TAMAMINI GERİ KAZANMAK

“Fabrikalar eğer bu suları bizden geri kullanırlarsa yer altından su çekmeyecekler, suyu yumuşatmak için tuz harcamayacaklar. Bu sebeple de kapalı devre, hedefte de bize gelen suyun tamamını geri kazandırıp sadece açığa arıtma çamuru çıkacaktır. Sıfır deşarj hedeflenerek geleceğe yatırım yapmak ve çocuklarımız için gerek su kaynakları ve gerekse doğal kaynakları korumak adına sosyal sorumluluk projesi ve hepimizin ileride yapması gereken, bu şeye diğer sanayicilerin de örnek olması adına böyle bir hedefimiz mevcuttur.”

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER