banner249

Katliamları durdurun!

Katliamları durdurun!
banner240

Türkiye’de kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü cinayet, tecavüz, psikolojik ve ekonomik şiddet tehdidi altında karşıladı. Açıklanan rapora göre bu yıl sadece  Şubat ayında 30 kadın öldürüldü. Kadınlar Günü’nü bu şartlar altında kutlamak yerine ülkede kadınların can güvenliğini sağlanması gerektiği konusuna dikkat çeken Denizli kadın Haklarını Koruma Derneği Başkanı Nurten Karakış, “Her gün yeni biçimlerde işlenen ve nedenleri birbirine benzeyen kadın cinayetlerine uyanan biz kadınlar artık yetkilileri göreve çağırmaktan bıktık. Katliamı andıran cinayetlerde her gün kadınları kız kardeşlerimizi kaybediyoruz. Artık bu katliamları durdurun” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı rakamlara göre, 2016’da 328 kadın hayatını kaybetti. Bu yıl ise iki ayda yani 59 günde 67 kadın öldürüldü. Hem de erkekler tarafından. Ve biz bu haberi hazırlarken bir kadın daha üstelik 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde 3 çocuk annesi 42 yaşındaki Aynur Özallı, şiddet uyguladığı ve bıçakladığı gerekçesiyle geçen yıl 8 Mart'ta boşandığı eşi tarafından bu akşam pompalı tüfekle vurularak katledildi.

 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü bu şartlar altında kutlamak yerine ülkede kadınların can güvenliğini sağlanması gerektiğini belirten Denizli kadın Haklarını Koruma Derneği Başkanı Nurten Karakış, “Her gün yeni biçimlerde işlenen ve nedenleri birbirine benzeyen kadın cinayetlerine uyanan biz kadınlar artık yetkilileri göreve çağırmaktan bıktık. Katliamı andıran cinayetlerde her gün kadınları kız kardeşlerimizi kaybediyoruz. Erkek egemen sistemden güç alan erkekler kadınları katletmeye devam ediyor. Son günlerde işlenen cinayetlere baktığımızda işin vahametini bir kez daha görüyoruz. 14 yıl içinde 5734 kadın cinayete kurban gitti. Her 4 kadından biri boşanmak istediği için öldürüldü.

Cinayetlerin yüzde13’ü sokakta ve AVM’ de işlendi.119 kadın tecavüze, 75 kadın tacize uğradı. Kadınların yüzde 10 toplu, yüzde 9 iş yerinde tacize uğradı. En az 417 kız cinsel istismara uğradı. Ve en çok da bu vakalar okular da gerçekleştiği raporlandı. Bu gerçekler görmezden gelinemez. Acilen çözüm bulunmalı " diye konuştu.

ŞİDDETİ VE CİNAYETİ YASLARA DEĞİL GERÇEK EŞİTLİK ÖNLER
Başkan Karakış,”Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerini sadece yasaları yapmaya indirgeyen ve meseleyi şiddet uygulayan erkeklerin sinir ve öfkelerini kontrol edememesine bağlayan anlayış değişmediği müddetçe kadın cinayetlerinin önlenmesi mümkün değildir. Çünkü bu yaklaşım sorunun asıl nedenini ortaya koymaktan kaçınma ve sorunun etrafında dolaşmaktan ve gerçek nedenleri görmezden gelmekten başka bir şey değildir. Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin asıl nedenini görmek istemeyenler, önleyici politikalar üretme noktasında adım atmazlar. Kadının toplumsal yaşamın her alanında ve üretim mekanizmalarında ikinci konuma iten bu düzen değişmedikçe kadın cinayetleri önlenemeyecektir.

Bu nedenle yasaları yapmakla yetinen yetkililer kadının tam ve gerçek eşitliği için düzenlemeler yapmalıdır. Biz kadınlar yaşamın her alanında gerçek eşitlik istiyoruz. Çünkü şiddetin ve ayrımcılığın gerçek nedeninin cinsiyet eşitsizliğini her gün yeniden üreten yaklaşım ve uygulamalarınız olduğunu biliyoruz. Biz kadınlar kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri önlemekle yükümlü ve asli görevli olan devlet kurumlarının ve yetkilileri görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Denizli Kadın Hakları Koruma Derneği olarak kadınların tam ve gerçek eşitliği sağlanana kadar mücadeleye ve devam edeceğiz" diye konuştu. Raziye SARI –Özel Haber

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2017, 14:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER