banner249

Et yiyen dev örümceğe kafa tuttu

Şanlıurfa’da halk arasında sarıkız, sarıömer ya da böğü olarak bilinen ve et yiyen dev Solifugae örümceğinin kedi ile ölüm kalım mücadelesi kameralara yansıdı.

Et yiyen dev örümceğe kafa tuttu
banner240

Kameralar tarafından kaydedilen görüntüler Haliliye ilçesine bağlı Ahmet Yesevi Mahallesi'nde çekildi. Yol ortasındaki örümcek ile onu yakalayıp yemeye çalışan kedinin mücadelesi dakikalarca sürdü. Örümceğin yanına giden kedi onu yakalamaya çalışınca örümcek kediye saldırmaya başladı. Kedi pençeleriyle örümceği ezip öldürmeye çalışırken örümcek ise ağzının önündeki kıskaçlarla kediye saldırdı.

Birkaç hamle ile örümceği ezmeye çalışan kedi, örümceğin aniden saldırmasıyla kıskaçlarının hedefi olmaktan son anda kurtuldu. Kediye saldıran örümceğin kıskaçlarından çıkan ses ise yaklaşık 10 metreden bile net bir şekilde duyuldu. Kedi ile dev örümceğin mücadelesi yoldan otobüsün geçmesiyle son buldu. Örümceği yenemeyeceğini anlayan kedi kaçarak uzaklaştı.

PKK’NIN KORKULU RÜYASI
Sarıkız örümceği, etçil olması nedeniyle PKK’lı teröristlerin de korkulu rüyası. PKK’lıların saklandıkları mağaralarda ve dağlarda çok sayıda sarıkız örümceği olması, onun bu şekilde de anılmasına neden oluyor. Bu örümceğin PKK’lı teröristleri ısırması nedeniyle güvenlik güçlerinin Güneydoğu'da PKK’lı teröristlere yönelik yaptığı bazı operasyonlara sarıkız operasyonu ismi veriliyor. Sarıkız örümceğinin ısırması nedeniyle çok sayıda PKK’lı teröristin enfeksiyon kaparak hayatını kaybettiği iddia ediliyordu. Kuzey Irak’ta da görülen örümceğe NATO bünyesinde Irak’ta bulunan ABD askerleri deve örümceği ismini veriyor.

AÇ KALDIĞINDA KENDİNDEN BÜYÜK MEMELİLERİ BİLE YİYOR
Türkiye’de en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan sarıkız örümceği, dev örümcekler arasında yer alıyor. Dünya’da ise en fazla türü Afrika’nın Nambiya ülkesinde yaşıyor. Eklembacaklı ve et yiyen bu dev örümceğin Türkiye’de 43 türü yaşıyor. Örümceğin her iki tarafta 4’er olmak üzere toplam 8 bacağı bulunuyor. Örümceğin ön kısmında bulunan iki bacağa ise keliser deniliyor. Örümcek etçil olduğu için genellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile besleniyor. Örümceğin tehdit olarak hissettiği zaman insanları da ısırdığı ve derin yaralar açtığı dile getirildi.

Yara tedavi edilmediği takdirde genişleyerek bütün vücuda yayılıyor ve hücrelerin ölmesine neden oluyor. Sarıkız örümceği tarafından ısırılan bir kişi ısırıldığını hissetmiyor çünkü bu örümcek ısırmadan önce ağzından salgıladığı bir kimyasal sıvıyla deriyi uyuşturuyor. Uzmanlar böceğin zehirsiz olduğunu ifade etse de görünüşü ve ısırığının açtığı yara nedeniyle halk tarafından tehlikeli olarak algılanıyor. Oldukça hızlı koşan ve saldırı anında yükseğe sıçrayabilen örümceğin boyu ise yaklaşık 12 santimetreye kadar ulaşabiliyor.

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2021, 14:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER