banner249

İzmir'de kadına yönelik şiddet yürüyüşü

DİSK üyesi kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında İzmir'de yürüyüş düzenledi. '

İzmir'de kadına yönelik şiddet yürüyüşü
banner240

 İzmir'de Konak Pier önünde toplanan Devrimci İşçi Konfederasyonu (DİSK) üyesi kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Konak’taki eski Sümerbank önüne kadar yürüdü. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da destek verdiği kadınlar, "Şiddete ve tacize hayır", "Toplumsal cinsiyet eşitliği hemen şimdi", "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz", "Örgütlüyüz, güçlüyüz" yazılı dövizler taşıyıp "Hükümet istifa" sloganı attı.


"SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"

DİSK'li kadınlar olarak alanlarda yürüttükleri mücadeleyi bir adım daha ileri taşıma kararlılığında olduklarını belirten Arzu Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

"Uluslararası Çalışma Grubu ILO’nun 190 sayılı işyerlerinde şiddete karşı sözleşmesinin ülkemiz tarafından da onaylanması ve gereğinin yapılması için yeni bir kampanya başlattık. Çünkü biliyoruz ki kadınlar olarak bize yönelen bu şiddet, eşitsizliklerden, ayrımcılıklardan ve bu ataerkil düzenden, kadınları ikincilleştiren bu düzenden besleniyor. Ev içindeki iş yükü daha fazla arttı, kadınlar pandemide daha fazla iş gücünden, istihdamdan çekildi. Daha fazla yoksullaştık, güvencesiz ve aynı işi yaptığımız erkek işçilerden daha düşük ücretle çalışmaya mahkum ediliyoruz. İşte böyle bir süreçte, aynı zamanda pandemiyle birlikte bütün bunları yaşarken kadına yönelik şiddetin de daha fazla arttığını yaşayarak görüyoruz. Her gün kadın cinayetlerinde kız kardeşlerimizi, arkadaşlarımızı kaybediyoruz. Daha geçtiğimiz günlerde, DİSK Genel-İş sendikamızın üyesi bir arkadaşımızı bir kadın cinayetinde kaybettik. O nedenle biz diyoruz ki kadınlara yönelik şiddeti doğuran ve besleyen her türlü ayrımcılığı ve eşitsizliğe karşı DİSK’li kadınlar olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz. AKP iktidarı, kadına yönelik şiddeti önlemek yerine, koruyan bütün mekanizmaları ortadan kaldırmaya çalışıyor. O nedenle gelin, İzmir’den bir kez daha DİSK’li kadınlar olarak haykıralım. İlk imzacısı Türkiye olan İstanbul Sözleşmesi'nin bir gece yarısı kararnamesi ile yürürlükten kaldırılmasını asla kabul etmiyoruz. 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' diyoruz ve vazgeçmiyoruz."

"TÜM TÜRKİYE'DE ALANLARDA OLACAĞIZ"

Çerkezoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinin onaylanması için kampanyamızı pazartesi günü İstanbul’dan başlattık, dün Kocaeli’de devam ettik, bugün de İzmir’deyiz. Aynı saatlerde bugün Adana, Kırklareli, Trakya’da arkadaşlarımız alanlarda. Yarın da Ankara'da olacağız. İlerleyen günlerde de bütün Türkiye’de alanlarda, meydanlarda olacağız. Aynı zamanda bu süreçte işyerlerimizde, fabrikalarda, belediyelerde, hastanelerde nerede bir DİSK’li kadın arkadaşımız varsa ILO 190’ın onaylanması için bu irademizi bütün işçi arkadaşlarımıza taşıyacağız. Ve işyerlerinden TBMM’deki siyasi partilere kadar, konunun bütün muhataplarıyla bu sözleşme Türkiye tarafından onaylanıncaya ve gereği yapılıncaya kadar bu mücadeleyi hep birlikte yürüteceğiz. Çünkü biliyoruz ki kadına yönelik şiddete karşı mücadele ancak kadın dayanışmasını büyüterek olur."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER