banner249

Farkındalık için önce kendimizi tanımak

Bazı insanları gördüğümüzde iç geçiririz "ben bundan daha akıllıyım niye o benden daha iyi bir konumda" diye.İşte başarılı bir iş yaşamı daha doğrusu başarılı bir hayat için önce kendimizi tanımalıyız.Çünkü bilmediğimiz birşeyi değiştirmemiz de mümkün değildir.

Farkındalık için önce kendimizi tanımak
banner240

İstediğimiz üniversiteyi kazanmak, istediğimiz işe girebilmek ve istediğimiz kişiyle evlenebilmek kendimizi tanımaktan geçiriyor.

Kendini tanıyan insan doğrularıyla ve yanlışlarıyla kendini kabullenen insandır.Yeteneklerini, duygularını, düşüncelerini gereksinimlerini, sınırlarını, eksiklerini, isteklerini bilen insandır. Eflatun 'un "Kendini bil!" sözüde bunu kastediyor.

Peki kendimizi tanımak için ne yapabiliriz ?

Diğer insanlarda eleştirdiğiniz davranışlar, tutumlar sizi yansıtır.Peygamber Efendimiz(s.a.v) bir Hadis-i Şerifi'nde "Kişi karşısındakinin aynasıdır" demiştir.

Diğer insanların sözleri, davranışları hakkında ne hissettiğinizi gözlemleyin.

Diğer insanların sizin hakkınızdaki eleştirilerini dinleyin.Bu eleştirilerin oluşmasını sağlayan davranışlarınız neler olabilir bunları düşünün.Eleştirinin yapan kişiye ait olduğunu unutmayın.Siz sadece bu eleştirilere hangi davranışınız sebep olmuştur bunu gözlemleyin.

Aktif olarak yapıp hoşlandığınız şeyleri ve aktif olarak yapmayıp fakat yapmayı hayal ettiğiniz şeyleri düşünün.Bu aktiviteleri neden yaptığınızı ya da yapmak istediğinizin cevabını bulmaya çalışın.

Çocukluğunuzdan beri en çok sevdiğiniz, nefret ettiğiniz, başardığınız, başaramadığınız şeyleri düşünün.Sizi diğer insanlar nasıl tanımlar? Neleri iyi yapabilirsiniz ? Nelere ihtiyaç duyarsınız ?

Şunu unutmayın ki; kendimizi tanımak eksik yönlerimize takılıp kalmak değil onları bilmek ve onların farkında olmaktır.

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2017, 11:13

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER