banner249

Şeniz Başkan bari sen yapma!

CHP’li Başkan Şeniz Doğan’ın yönettiği Merkezefendi Belediyesi’nde, işçilerin fazla mesai süreler ile yıllık izin kullanma haklarının ihlal edildiği belirlendi. Sayıştay, işçilere yasal sürenin neredeyse iki katı fazla mesai yaptırıldığını, bazı işçilerin 400 günü geçen izin alacağı bulunduğunu raporla ortaya koydu.

Şeniz Başkan bari sen yapma!
banner240

D20Haber’der Engin Ünal’ın yaptığı haberde işçilere yönelik hak ihlaline dikkat çekildi. Her fırsatta sosyal demokrat belediyeciliği uyguladıklarını söyleyen Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın, bazı işçilere yasada belirtilen sürenin neredeyse iki katına yakın fazla mesai yaptırılmasına sessiz kalması “bu nasıl sosyal demokrat belediyecilik” dedirtti. 

SAYIŞTAY DENETİMİ ORTAYA ÇIKARDI
Temmuz-2020’de imzalanan toplu iş sözleşmesinde Doğan, belediye işçilerine “Sendikal haklar emeğin güvencesidir” yazılı afişin önünde seslendi. Ancak, uygulamanın böyle olmadığı, haklara yönelik uygulamalarda titiz davranılmadığı Sayıştay’ın yaptığı denetimle tespit edildi. 

FAZLA MESAİ REKORU KIRDILAR 
Sayıştay denetçilerince gerçekleştirilen denetimin ardından rapor hazırlandı. Merkezefendi Belediyesinde sürekli işçi kadrosunda istihdam edilen personellere mevzuatla belirlenen süreyi aşacak şekilde fazla mesai yaptırıldığı vurgulanan raporda şöyle denildi: “4857 sayılı İş Kanunu’nun ‘Fazla Çalışma Ücret’ başlıklı 41’nci maddesinde, fazla çalışma süresi toplamının bir yılda iki yüz yetmiş saatten fazla olamayacağı belirtilmiştir. İdarenin 2021 yılı mali işlemlerinin incelenmesi neticesinde; yukarıda belirtilen kanun hükmü le fazla çalışma süresine 270 saatlik bir sınırlama getirilmesine rağmen, bazı işçilerin 509, 507, 493 ve 450 gibi belirtilen sınırlamayı aşan saatlerde fazla mesai yaptığı ve toplamda 10 işçi için bu sınırlamaya uyulmadığı görülmüştür.”

400 GÜN İZİN ALACAĞI OLAN İŞÇİLER VAR 
Sayıştay denetim, yıllık izin haklarında da ihlaller saptadı. İşçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin belediye tarafından zamanında düzenli olarak kullandırılmadığı ve bu nedenle birikmiş yıllık izin sürelerinin bulunduğu ortaya çıkardı. 4857 sayılı İş Kanunu’nun yıllık izinle ilgili düzenlemelerine atıfta bulunulan Sayıştay raporunda, izin hakkından feragat edilemeyeceği, işverenin de izin kullandırma yükümlülüğünü yerine getirmesi gerektiği vurgulanarak, şöyle denildi: “Yapılan incelemede Belediyede görev alan kadrolu 43 işçiden 12’snn 100 le 200 gün arasında, 7’sinin 200 ile 300 gün arasında, 4’ünün 300 ile 400 gün arasında ve 4’ünün de 400 günden fazla kullanmadığı izinlerinin olduğu tespit edilmiştir. Bu işçiler emekli olduklarında veya herhangi bir şekilde iş akitleri sona erdiğinde mevzuat hükümler gereği yıllık izin hakları işçinin son ücret dikkate alınarak izin ücret ödeneceğinden daireler açısından öngörülemeyen giderlerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.” Kamu idaresi cevabında, bulgu konusu hususa katılmış ve bulguda yer alan mevzuat hükümlerine riayet edileceği belirtilmiştir. Merkezefendi Beledyesi yetkililer ise, Sayıştay’ın fazla mesai le yıllık izinler konusundaki bulgularına katılarak, mevzuat hükümlerine uyulacağını ifade ettiği belirtildi.
 

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER