banner249

Kadınların Olduğu Yerde Başarı Olur

AK Parti Denizli İl Kadın Kolu Başkanı Aynur Akdemir, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 81. yıldönümü ve Kadın Hakları günü nedeniyle mesaj yayınladı. Akdemir; “AK Parti kadınlarımıza güveniyor, kadınlarımızı siyasi, ticari ve sosyal yaşamın içinde daha aktif olmaya davet ediyorum” dedi.

Kadınların Olduğu Yerde Başarı Olur
banner240

AK Parti Denizli İl Kadın Kolu Başkanı Aynur Akdemir, yayınladığı mesaj ile Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 81. yılını ve kadın hakları gününü kutladı. Başkan Akdemir, yayınladığı mesajında şu görüşlerine yer verdi; “Dünya siyasi tarihine bakıldığında kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuşması zorlu bir sürecin sonunda elde edilmiştir. Dünya parlamentolarındaki kadın Milletvekillerinin oranına bakıldığında ise 1945 yılında %3 iken 2004 yılında bu oran %13 düzeyine çıkmıştır. 

Bu süreçten anlaşılan o dur ki kadınlara seçme ve seçilme haklarının verilmesi belli bir aşama sonucu gerçekleşmiştir. Ülkemize bakıldığında ise Mustafa Kemal Atatürk öncelikle 1930 yılında kadınların belediye seçimlerine katılmaları sağlanmış, 1933 yılında ise köy muhtar ve heyeti seçimlerine girmeleri konusunda hakka kavuşmalarının yolu açılmıştır. Ancak Türkiye kadınlarımıza 5 Aralık 1934 tarihinde Anayasa da yapılan değişiklikle birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce seçme ve seçilme hakkını veren ülke olmuştur. 

Savaş yıllarının hemen ardından yapılan bu değişiklikle Cumhuriyetin ilk kadın Milletvekillerinin 18 kişiyle Meclis deki temsil oranı da % 4.6 olmuştur. Bu durum gösteriyor ki Atatürk başta olmak üzere Cumhuriyetin kurucu kadrosu kadın haklarına büyük önem veriyordu. AK Partinin kadınlara verdiği değer son dönem Parlamento seçimlerinde kadınların sayısının artırılması konusunda gösterdiği gayretle daha da açıkça ortaya konmuştur. Bu artış tabiî ki tam manasıyla biz kadınlar için yeterli bir artış değil, nüfusumuzun neredeyse yarısının kadın olduğu ülkemizde kadınlarımızın temsil oranının artırılması hususun da partimizin çalışmaları sürmektedir. AK Parti kadınlara duyduğu güveni açıkça ortaya koymuştur” dedi.

Kadınlarımızı Daha Aktif Olmaya Davet Ediyorum.


Kadınların ekonomiden eğitime, sağlıktan sanata birçok alanda önemli başarılar sağladığına dikkat çeken kadın kolları Başkanı Akdemir; “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, Türkiye’de bazı meslek guruplarında kadınlarımızın temsil oranının Avrupa ülkelerine göre çok daha yüksek sayıdadır. Buna rağmen ülkemizde genel olarak bakıldığında kadınların siyaset başta olmak üzere ticaretteki ve sivil toplum kuruluşlarındaki varlığı tamda beklenilen düzeyde değildir. 

Kadın Kolları başkanı olarak şunu ifade etmeliyim ki, kadınlarımızın yer aldığı her alanda nezaket ve zarafet mutlak kaçınılmazdır. Kadınların olduğu her yerde başarı mutlak kaçınılmazdır. Bu nedenle hayatın tüm alanına kadın elinin değmesi gerektiğine inanıyor, kadınlarımızı sosyal yaşamın içinde daha aktif olmaya davet ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle şiddet, ayrımcılık, fırsat eşitsizliği gibi önemli sorunların tamamen aşıldığı güzel yarınları birlikte inşa etmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğimizin ve destek vereceğimizin bilinmesini diliyor, kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkının verilişinin 81. yılında tüm kadınlarımızı saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER