banner249

Google da silah arıyoruz!

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, İstanbul Esenyur’taki Tekel olayına dikkat çekerek bireysel silahlanmanın arttığına dikkat çekti. Arpacı son aylarda Google da ‘Nasıl silah alınır’ sorusunun giderek arttığına vurgu yaptı.

Google da silah arıyoruz!
banner240

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, İstanbul Esenyurt’ta meydana gelen olayın ardından bireysel silahlanma konusunu TBMM gündemine taşıdı. Arpacı, “Kontrolsüz ve denetimsiz devam eden bireysel silahlanmanın; aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri olaylarında ve sokak kavgalarında sıklıkla kullanıldığını basına yansıyan olaylarda görüyoruz. Silahın şakası olmaz. Eğer bireysel silahlanmanın bu denli artmasına izin vermeye devam edersek toplumsal huzuru ve barışı tesis etmek noktasında büyük sorunlar yaşayacağız” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, İstanbul Esenyurt’ta meydana gelen olayın ve son günlerde artan şiddet olaylarının ardından bireysel silahlanma konusunu meclis gündemine taşıdı. Bireysel silahlanma sorununun giderek büyümekte olduğuna ve ivedilikle araştırılması gerektiğine dikkat çeken Arpacı, “Türkiye’nin dört bir yanında her yıl ruhsatlı ve ruhsatsız ateşli silahlar ile gerçekleşen binlerce suç vakası medyaya yansıyor. Silah satışlarının ve ruhsatlarının denetlenmemesi ve silahların internet yolu ile çok düşük fiyatlara kolaylıkla temin edilebilmesi bireysel silahlanma sorununu giderek büyütürken yüzlerce yurttaşımız bu silahların kullanılması nedeniyle yaşamdan koparılıyor. Silahlar, savunma amaçlı gözükseler de çoğu zaman düpedüz suç aletleri olarak kullanılıyor” diye konuştu.

Silaha erişimde etkin bir kontrol sisteminin işlememesi nedeniyle Türkiye’de yaygın bir silahlanma söz konusu olduğuna değinen CHP’li Arpacı, araştırma önergesinde şunları kaydetti, “Silah ya da bıçak bulunduran çocuk sayısı bir yılda yüzde 131 arttı. Jandarma Genel Komutanlığı verilerine göre, 2018-2021 yılları arasında ruhsat alımının yüzde 100'ün üzerinde bir oranla arttığı gözlenmektedir. 2018’de 7 bin 630 olan silah bulundurma ruhsatı alan kişi sayısı, 2021 yılında 16 bin 56’ya kadar yükselmiştir. 2018’de 3 bin 41 kişi yeni taşıma ruhsatı alırken, bu sayı 2021’de 9 bin olmuştur. Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 2022 yılında binlerce çocuk, ‘Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’ kapsamında sanık olarak yargılanmıştır. Silah ya da bıçak bulundurduğu gerekçesiyle hâkim karşısına çıkarılan çocuk sayısında 2021 yılına oranla 2022 yılında yüzde 131’lik artış yaşanmıştır. Verilere göre, “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun (6136 Sayılı Kanun)” kapsamında ceza mahkemelerinde açılan dosya sayısı, 2022 yılında 69 bin 892 olmuştur. Bu dosyalardaki 3 bin 352 sanığın 18 yaşın altında olduğu açıklanmıştır. Çocukların 455’nin 12-14 yaş grubunda, 2 bin 897’sinin ise 15-17 yaş grubunda olduğu gözlenmiştir. 2021 yılında, ateşli silah ya da bıçak kullanmak, bulundurmak ya da ticaretini yapmak suçundan hakkında dosya açılan çocuk sayısının bin 453 olduğu belirtilmektedir.

ARAMA MOTORLARINDA ‘SİLAH NASIL ALIRIM’ SORUSU ARANIYOR

Arama motorlarının verileri de tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne sermektedir. Türkiye’den, ‘Silah nasıl alırım?’ sorusunun aranma sayısının hemen her ay daha da arttığı görülmektedir. Sosyal medya platformlarına kadar inen silah satıcıları, dijital mecralar aracılığıyla hemen herkese ulaşabilmektedir.

BİREYSEL SİLAHLANMADA TÜRKİYE 178 ÜLKE İÇİNDE 14. SIRADA

Türkiye’de bireysel silahlanma konusunda faaliyet gösteren Umut Vakfı’nın çalışmalarına göre Türkiye 178 ülke arasında silahlanma konusunda 14. sırada yer almaktadır. Yine Umut Vakfı’nın 2022 yılına ait silahlı şiddetle ilgili hazırladığı rapora göre; medyaya 3 bin 984 silahlı şiddet olayı yansımıştır. Ülke genelinde yaşanan bu silahlı şiddet olaylarında 2 bin 278 kişi öldürülmüş, 4 bin 231 kişi de yaralanmıştır. Silahlı şiddet olaylarının 616’sında (yüzde 15.46) kesici aletler kullanılırken 3 bin 368 (yüzde 84.54) cinayet ateşli silahlarla işlenmiştir. Ateşli silahların türevine bakıldığında; 143’ü beylik silahı olmak üzere (asker ve polislerin kullandığı resmi silahlar) 2 bin 528 olayda tabancalar, 840 olayda ise kaleşnikoflar dahil çeşitli tüfekler kullanılmıştır. Ülkemizde yüzde 80’i ruhsatsız olmak üzere 20 milyonun üzerinde silah olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca ateşli silahlarla işlenen suçlarla ilgili verilere bakıldığında bu suçların çok büyük bir kısmının ruhsatsız silahlarla işlendiği görülmektedir.”

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER